Obecnie różnice w odwzorowaniu kolorów pomiędzy kartami są pomijalnie male w porównaniu do tego, co z kolorami potrafi zrobić monitor...
Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.
Wersja do druku
Obecnie różnice w odwzorowaniu kolorów pomiędzy kartami są pomijalnie male w porównaniu do tego, co z kolorami potrafi zrobić monitor...
Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.
:!: Matrox RIP
Ja bym rzekl ze nawet juz nascie lat temu :)Cytat:
Zamieszczone przez piast9
I popieram popmarta ... Matrox zdechl juz dawno i trudno zalezc obecnie dla niego miejsce w szeregu innych kart.
Mi ostatnio padła karta graficzna. Chciałem coś niedrogiego, ale niezbyt archaicznego. Wybór padł na Readona 9550 i jestem zadowolony :)
Koszt takiej karty to 200zł.
Nawet jakąś gierkę od biedy też można zapuścić ;)
OK, nie ma co piany bić.
Chodziło mi o konkretne sygestie i doświadczenia, od czczej dyskusji sie odwracam :)
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o profesjonalną obróbkę krytycznym będzie dobór monitora a nie karty. Tu się trzeba dobrze zastanowić. A karta? Nvidia w przedziale cenowy do 1kzł będzie super hiper turbo z pełnym nadmiarem możliwości.
A powiedzcie mi jeszcze czy karta wpływa w jakiś sposób na wydajność czy to już wyłącznie domena procka i karta nie ma tu nic do rzeczy? I można kupić praktycznie dowolną?
W dzisiejszych czasach - tak, można kupić dowolną, bo praktycznie każda ma jakąś akcelerację 2D. (Apple'owcy proszeni są o nie wyjeżdżanie ze sprzętowym wspomaganiem przetwarzania w Aperture ;-))Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Dzięki wielkie za info!
Akceleracja 2D to jest w kazdej karcie od czasow zanim jeszcze voodoo bylo :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
A linuxiarze z xgl sie licza? ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Dzisiaj to najgorsze badziewie wbudowane na plyte calkiem niezle sobie radzi z akcelerowaniem. Do zastosowan desktopowych w zupelnosci wystarcza, nawet jesli system wykorzystuje akceleracje dosc intensywnie.
Aperture i jego wymagania dotyczace karty pomine milczeniem :twisted: