A w południe będzie gorzej? Jak się ma do fotografowania modelki w plenerze filtr polaryzujący? Dysponuje tylko S 70-300mm f/4-5.6 DG AP0 Macro i 18-55mm (standard).
Wersja do druku
A w południe będzie gorzej? Jak się ma do fotografowania modelki w plenerze filtr polaryzujący? Dysponuje tylko S 70-300mm f/4-5.6 DG AP0 Macro i 18-55mm (standard).
co bedzie gorzej? inne swiatlo bedzie, ostrzejsze, mocniesze cienie itd... polara mozesz wziasc, moze sie przydac ale to tez zalezy od tej pojedynczej konkretnej sytuacji zdjeciowej... idz zrob te zdjecia wrescie - pozniej nam pokazesz a my juz ci powiemy co jest OK a co nie, pozniej zrobisz kolejna sesje itd itd...
Ale modelki zbytnio nie mogę ciągać :) wiec najpierw sie przespaceruje po tym lesie i wybiore kilka ciekawych miejsc :)
A który filtr polaryzujący polecasz mi do tych obiektywów ktore mam?
Nie rob zdjec w poludnie. Zabija cie cienie i kontrasty... no chyba ze chcesz po prostu przepstrykac ladna dziewczyne a nie zrobic zdjecia plenerowe atrakcyjnej modelce - to dwa rozne okreslenia.Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Jak zadajesz takie pytanie to przecwicz najpierw uzycie polara w terenie ale na zdjeciach krajobrazowych.Cytat:
Jak się ma do fotografowania modelki w plenerze filtr polaryzujący?
No w lesie to ci bedzie za ciemno a w terenie otwartym bedziesz walczyl z kontrastem, odblaskami i aberracjami.Cytat:
Dysponuje tylko S 70-300mm f/4-5.6 DG AP0 Macro i 18-55mm (standard).
Przydalby sie przynajmniej 50 1.8 albo Tamron 28-75 2.8
A na temat to moge polecic (tylko nie w weekend bo te miejsca bywaja wtedy zatloczone):
- Ogrod przy BUW : ul. Dobra 56/66, http://buwcd.buw.uw.edu.pl/galeria/ogrody/ogrody.htm
- Ogrod Botaniczny Powsin: http://www.ogrod-powsin.pl/plan.html
Już kiedyś z tym walczyłem, dlatego wiem że w południe nie ma co (w godzinach 11-18). Zdecydowanie wolę zrobić ładne zdjęcia plenerowe atrakcyjnej modelce :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A który polar byś mi polecał do tej Sigmy? Bo pytałem w kilku miejscach i to jest róźnie, albo Hama albo Hoya, ale który lepszy? A właśnie polaryzujący czy UV, który lepiej zakupić?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A kolega Baal to chyba powinien przeczytac jakis podrecznik z podstawami fotografii.. no i jak by zaczepil o "szukaj" na forumie naszym tez by fajnie bylo.. bo zadaje takie pytania ze az glupio odpowiadac.. ;)
Z ksiazek na dobry start to moze cos z serii NationalGeographic?
Ładnie jest jeszcze w "Królikarni" na Puławskiej. Troche zieleni, mały dworek a na dole dwa małe stawy :)
Albo Hama, albo Hoya. Z Hoyi SHMC najlepszy, HMC porownywalny do Hamy. Najpierw zastanow sie czy na pewno potrzebujesz filtra polaryzacyjnego a potem wybierz ten ze sredniej polki na ktory cie stac, a jak cie stac to bierz i najwyzsza polke (B+W , Heliopan).Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Na poczatek to ksiazke juz ci Czacha doradzil, potem sie bierz za modelki w plenerze bys sobie i dziewczynie krzywdy zdjeciami nie uczynil.Cytat:
A właśnie polaryzujący czy UV, który lepiej zakupić?
A o roznicach miedzy filtrami znajdziesz wiele na forum. Np tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=13493
Vitez ale źle zrozumiałeś i nie tylko ty pytanie o filtry :) Pytałem który jest praktyczniejszy. Wole wydać 300zł ale na porządny filtr i pytałem który jest praktyczniejszy, fotografuje scenerie, makro (głównie), zwierzeta czasami (jak mam możliwość) no i teraz próbuje troche w portretach.
Bo czym się różnią to wiem.
Ale tak jak przeczytałem konkretnie te wyjaśnienie to Skylight by był dobry, do reszty polaryzujacy i uv (własnie do scenerii) :) Czuje, że jeszcze rok, kompletowania sprzętu a w plener będę wychodził z walizką :)