Nie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę:
Zaraz ktos powie, ze to sztuka przez duze G :D ale co mi tam :D
Wersja do druku
Nie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę:
Zaraz ktos powie, ze to sztuka przez duze G :D ale co mi tam :D
nie tam sztuka... cepelia, az w oczy kole... jeszcze tylko tanczace jelonki, ksiezyc w PG i gola Chinka na polu i totalny wypas. w sam raz na fototapete dla kasiastego Niemca :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Diego
EDIT: a tak serio - zdjecia to sie poprawnie naswietla, a nie poprawia w szopce. owszem, sa ludzie ktorzy potrafia z gowna zrobic delicje, ale nie lepiej oszczedzic sobie czasu na beltanie w szopce robiac cos od razu dobrze?
hmmm, jelonki :D trzeba poszukac w stockach :D ;)
z tych wszytkich zdjec to pierwsze jest najlepsze... ale ogolnie tez jest slabe, tak jak pisal Janusz Body, szare polowki, statyw raw i wtedy mozna poswiecic 15min w szopce ;-) a tak to szkoda czasu ...
cytujac klasyka akustyka :mrgreen: choć by skały srały...
Święte słowa :)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Łoj zaraz się zacznie :) dobrze, ze jutro znowu wyjeżdżam fotografować w Vaterlandzie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Hmmmm.... na dpreview różne rzeczy wypisują :) - tego akurat nie
czytałem ale:
- na 1D i 5D które mają histogram RGB jest wyraźny podział na 5 stref.
zobacz też tu: http://www.luminous-landscape.com/tu...stograms.shtml
- nie wydaje mi sie, żeby zakres był aż tak duży. To, w moim przypadku, jest raczej kwestia oceny na podstawie tego co na zdjęciu a nie pomiarów.
- dość istotne jest pytanie co rozumieją przez "usable range". Wołanie RAW-ów na +2 i -2EV i składanie w PS to dla mnie nie jest "usable range". Obraz też zwykle nie jest "usable" albo raczej "viewable" :) raczej coś bliżej tej Cepelii wychodzi ;)
EDIT:
najlepiej 15 min na zdjęcie i 1 minuta na szopke - te proporcje zdecydowanie bardziej pasują :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Tak na szybko: http://img244.imageshack.us/my.php?i...f0copyaos7.jpg
a tak swoja droga, juz zupelnie abstrahujac od technikaliow - czemu zdjecie na gorze mialoby wymagac poprawy? ma swietna kompozycje, ciekawy temat, i jedynym pseudo-mankamentem jest to, ze niebo zamiast niebieskie jest biale. pisze pseudo, bo ja nie jestem przecietnym widzem plfoto czy innym uposledzonym poczatkujacym, dla ktorego zupelna biel na zdjeciach jest przestepstwem i kwitowana jest dosadnym i soczystym slowem "przepalenie".
po mojemu jest dobrze. jakbym mial jak to bym gore zajechal lekko niebieska polowka, zeby wprowadzic odrobine dodajacego zdjeciu "efektownosci" koloru. nie majac jak bylbym zadowolony z tego co jest. swiatlo na zdjeciu jest OK, temat dobry, kompozycja bardzo staranna. z mojej strony zero uwag, tak naprawde.
szara polowka raczej tego bym nie jechal. wygladaloby mocno nienaturalnie. no chyba zeby wrzucic jakas leciutka polowke (1~2 mieciutkie dzialki), wydobywajaca troche wiecej szczegolow dalekiego planu i przy okazji optycznie "doswietlajaca" dol kadru. ale bron biosie przyciemniajaca jak najbardziej sensowne tu jasne niebo.
jesli mialbym wybor, to poszedlbym w to miejsce o wschodzie slonca. jesli mialbym :)
1ds mk II rozpedza sie do ponad 11ev rozpietosci.
http://www.clarkvision.com/imagedetail/dynamicrange2/
Juz w D30 bylo, mimo ze nie ma histogramu rgb. Ba... W kompakcie tez mam. Tylko co z tego?Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Zakres bywa bardzo duzy. To ze przy wywolaniu z tego zakresu robi sie cos innego jak dziwnie wywolany raw dla zachowania wszystkiego co sie tylko da nie znaczy, ze aparat tej informacji nie zarejestrowal i nie da sie jej wykorzystac.Cytat:
- nie wydaje mi sie, żeby zakres był aż tak duży. To, w moim przypadku, jest raczej kwestia oceny na podstawie tego co na zdjęciu a nie pomiarów.
A to czy potem wykorzystamy calosc robiac jakiegos pseudo hdr'a czy raptem waski wycinek z tego rozciagajac go od czerni do bieli juz inna bajka.
Kto powiedzial o wolaniu dwa razy, jakichs klejonkach i cepelii? Mozna tez wywolac w/g odpowiedniej krzywej i cala ta rozpietosc zmiescic w jednym 16 bitowym pliku. A odrzucajac czesc informacji i w jotpegach.Cytat:
- dość istotne jest pytanie co rozumieją przez "usable range". Wołanie RAW-ów na +2 i -2EV i składanie w PS to dla mnie nie jest "usable range". Obraz też zwykle nie jest "usable" albo raczej "viewable" :) raczej coś bliżej tej Cepelii wychodzi ;)
To ze tego sie nie da ogladac bo bedzie wygladalo nienaturalnie... Kwestia decyzji co z niego wykorzystujemy pozniej aby wygladalo to odpowiednio dobrze i sie nam podobalo.
leżę....Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Moim zdaniem masz źle skalibrowany monitor ;)Cytat:
Zamieszczone przez Diego