Re: Canonierzy - dlaczego kupujecie drogie kompakty...
Cytat:
Zamieszczone przez alahari
Powolność autofokusa wynagradza m.in. możliwość zrobienia wielu zdjęć, ładny podgląd kadru, etc...No i brak beznadziejnych kosztów, jakimi obarczone sa błędy analogowego fotografowania, gdy ujrzysz cos spaprał dopiero odbierajac fotki w labie :?
1. G3 nie nazwalbym "drogim kompaktem"
2. Piszesz 3-3.5 tys - za ta kwote kupi sie dSLR i masz to wszystko co ci cyfra wynagradza (podglad zdjec, robienie ich za darmo itp). Jedynie nagrywania filmikow i kadrowania na obracanym LCD brak w dSLR i to moze byc pewien argument - dla amatora pstrykawiczowatego ktory woli uzyteczne bajery niz szybkosc, jakosc i niskie szumy - czyli nie dla osoby ktora z analogowego SLR sie przesiada raczej.
Tak samo mniejsze wymiary i waga kompaktow - dobry argument dla turystow i kobiet, ale tez nie dla osoby ktora sie z analoga przesiada (chyba ze bardzo jej nie odpowiadala waga analoga).
Za 3500 mozna miec o wiele lepszy szybkoscia i jakoscia zestawik z dSLR... i jesli czegos mu zabraknie to mozna pozniej tylko dokupywac/wymieniac czesci. Za 3500 mozna miec znosny jakosciowo ale nieznonsny szybkoscia kompakt zaawansowany typu hybryd (np Minolta A1/A2) - ale jak temu kompaktowi czegos zabraknie )ot np szybkosci AF na rajdy czy chociazby na dzieci) to trzeba go sprzedac i kupic cos lepszego - i 3500 zl w plecy, bo zamiast rozwijac zestaw trzeba go calkowicie wymieniac.
A Nimnul znowu sie wykazuje agresja i nietolerancja na odmienne zdanie niz swoje - wyluzuj stary 8) , nie kazdy musi myslec tak jak ty i to ze ktos mysli inaczej nie znaczy od razu ze "bredzi", a moze z jego punktu widzenia to ty bredzisz?
Cytat:
a na cyfraka chce wydac raczej nie wiecej niż 3000 PLN, no może góra 3500 ... :roll:
Alahari!
Weź powiedz tej osobie, że za 3,5k to na 100% tylko kompakt.
I w ogóle daj znać w jakim kierunku ma dalej toczyć się ta dyskusja (co ważne a co ważne nie jest) bo powoli robi się Off Topic
Jak rozpetałam II wojne światową :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
OK, ujme to inaczej: w Twoich galeriach (przeglądanych pobieżnie) widziałem ładne widoczki i automodelki :wink: Do tego Gxx nadają się, ale widzisz mojego avatarka. Ma niecałe 3 lata, i już w czasach G3 wylatywał mi z kadru bo G3 myślał... za długo :!:
Coś pobieznie patrzyłeś, skoro nie zauwazyles bardziej ruchliwych strworzen od Twojego avatarka - kotów :lol: Kiedyś pokaże wam wiecej, co może G3 zdziałac na tym polu, tylko musze ładną prywatna galeryjkę zrobić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez JaW
Ala - jest bezsensem dla kogos, kto mial analoga i zna sie na fotografii, dla niego bedzie to krok w tył. Natomiast dla malo wymagajacego, zielonego amatora G6 bedzie bardziej przyjazny, latwiejszy... po prostu niedoswiadczony amator zrobi kompaktem ładniejsze zdjecia (typowe, codzienne fotki) niz lustrzanka, o!
Nie sądziłam, ze masz o mnie takie kiepskie zdanie :twisted: Przeciez ja mam Eos 50E (Elana) i nie uwazam, abym tak strasznie się cofnęła ;)
Ale traktuje to jako forme uzupelnienia, w razie czego (gdy kompakt nie wystarczy) uzyję analoga...
G3 świetnie sprawdził się w podróży do Chile, wyszły bardzo ładne zdjęcia. Teraz mozna kilka, kilkanascie, lub dziesiąt wybrać i zrobić odbitki. Poprzednim razem (to nie pierwszy pobyt w tym kraju) zdjecia robione były analogiem. Oczywiście było ich mniej i niestety - w labie zepsuli nam klisze :evil:
Cytat:
Smile Ale jak sie juz czegos nauczy, to zacznie dostrzegac wady kompaktu i rozejrzy sie za dSLR'em
Ja bym się rozejrzała, gdyby nie koszta - jeszcze mnie nie stać, ale może niebawem ;)
Ale nie zamierzam tez rozstawać się na dobre z G3 (nawej jak kupie sobie 20d :P ) - dlatego, ze jest mały, poręczny, nie rzuca się w oczy i przydaje w różnych sytuacjach.
Wracajac do tematu - bohater został przeze mnie zmyślony na potrzeby artykułu ;) Podałam takie jego cechy, ponieważ sama przesiadałam się z dość dobrego lustra, jakim jest Elan, na Canona G3. To było 1,5 roku temu. A jakby było teraz? Nie wiem...
Przedmiotem moich zainteresowań jest kompakt, a nie lustrzanka cyfrowa, ponieważ bardziej różni się od analoga, a ja mam te różnice pokazać :roll:
Powiem jeszcze, że zgadzam się z każdym z Was, dzięki za odzew :wink:
Acha - Vitez, nagrywanie filmów to dla niektórych spora zaleta. Ja też się tym kierowałam i często mi sie przydaje (np. do kocich zabaw). Na kamere i aparat oddzielnie stać mnie już ne było 8)
[ Dodano: 16-11-04, 15:19 ]
I jeszcze jedno - podałam cene 3000-3500 PLN bo takie są SKLEPOWE ceny, G6 w sklepie ok. 3000 kosztuje. Albo i wiecej. Canon 300D w SKLEPIE tez poniżej 5000 PLN chyba nie schodzi... A nie wszyscy kupuja na aukcjach czy w innych fajnych miejscach - z róznych przyczyn - niewiedza, strach, etc. :roll:
Cytat:
Canon 300D w SKLEPIE tez poniżej 5000 PLN chyba nie schodzi...
Zalezy w ktorym sklepie. Jesli sie upierasz przy sklepach "na zywo" to pewnie takiego ni znajdziesz.
Ale wiele jest sklepow internetowych ktore biora sprzet od Canon Polska i sprzedaja go taniej niz Fotojoker, MediaMarkt itp.
Powody ci podalem - niskie koszta prowadzenia takiego sklepu powoduja nizsza marze.
To ze cena jest niska i ze sklep jest internetowy nie oznacza automatycznie ze sprzet jest sprowadzany czy kradziony :roll: .
Znajdziesz w sklepach internetowych 300D z gwarancja Canon Polska, instrukcja itp ponizej 5 tys.