Nie wiem czy lepsza. Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie na forum - poradzili mi, żebym kupił 550ex. Kupiłem i jestem zadowolony (ale nie miałem w rękach 430ex) :)Cytat:
Zamieszczone przez El_Chueco
Wersja do druku
Nie wiem czy lepsza. Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie na forum - poradzili mi, żebym kupił 550ex. Kupiłem i jestem zadowolony (ale nie miałem w rękach 430ex) :)Cytat:
Zamieszczone przez El_Chueco
Mam pożyczoną 580tkę i pstryknąłem sobie coś tam raz wbudowana dwa 580 na wprost i trzy 580 odchyloną, nie ma porównania, duzo ładniej i równomieniej oświetla lampa zewnetrzna. A więc nastepny zakup to 430stka
zdecydowanie warto, dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczek 430EX, dopiero bede sie jej uczyl jak stosowac kiedy lepiej jest odbijac swiatlo a kiedy walic na wprost, ale jestem bardzo zadowolony z pierwszych zdjec, do tego odsetek ostrych zdjec robionych 50 f1,8 i 70-200f4 wzrosl wyraznie, aparat lapie ostrosc od razu nawet w trudnych warunkach
jedynym mankamentem jest ciezar calego zestawu, tzn. podlaczonego do 350D 70-200 i 430EX a ze nie posiadam gripa to utrzymanie tego ciezaru za maly uchwyt 350D jest uciazliwe
zdecydowanie ci polecam zakup, a jesli masz za duzo $$ to od razu 580EX - ja wybralem tansza opcje tylko dlatego zeby moc sobie szybciej pozwolic na 17-40 f4 inaczej musialbym zakup zastepcy kita odlozyc na blizej nieokreslona przyszlosc
Powiem tak. Raz wziołem się za zdjęcia na ślubie mojego kuzyna i wystartowałem z 350D z kitem bez zew. lampy. po pierwszych zdjęciach wewnątrz nawet całkiem jasnego kościoła z podbitym ISO do 800 postanowiłem kupić natychmiast lampę. Do cykania w zaciszu domku to jej niepotrzebujesz ale przecież nie po to człowiek kupuje lustro żeby robić takie sobie tam fotki - a światło to podstawa w dobrych zdjęciach. Ja już się o tym przekonałem na własnej skórze. Kupuj lampę!!!!
w którymś z wątków ktoś mądrze napisał i doradził:
jak twój sprzęt i lampa zarobią na siebie (tzn pstrykasz komercyjnie) to brać 580, a jak dla znajomych i rodziny to brać 430
na tej samej podstawie zakupie w przyszłym roku 24-105 choć będzie to ciemniej niż tamron którego mam (będzie trzeba opchnąć :8 ) - ale zakres mi bardziej odpowiada a f4 na spacery to spokojnie wystarczy (plus usm i is)
a 430 przyniesie Mikołaj albo Dzieciątko... :mrgreen:
24-105 juz mam a 430 pewnie z tego samego źródła ;-)Cytat:
Zamieszczone przez pst
Pozdr
Artur