Stałka jest na pewno lepsza ale cena trochę spora i nie wiem czy jest sens inwestowaćtyle kasy
Wersja do druku
Stałka jest na pewno lepsza ale cena trochę spora i nie wiem czy jest sens inwestowaćtyle kasy
No cena 4 razy większa od C10-22mm zależy mi na jakości obrazu i tyle.
A własnie czym się różni MARK od Digital ??
Witam!
Mam Sigme 20mm f1.8, powiem tak nie mialem sposobnosci jej porownac z 10-22 a tym bardziej z L-ka. Duzo zalezy od tego na jaki egzeplarz trafisz. Ogolnie jestem zadowolony z tego szkla porownywalem go zarowno z 16-35/2.8L i 17-40/4L oba szkla sa slabsze od tej sigmy -niestety porownywalem przy f4 i f5.6 Bog wie dlaczego nie porownalem go na f2.8.
Od f2.2 jest w miare ostry przy f1.8-f2 to jest mydlo nie ma co probowac.
Za cene uzywanego okolo 1200zl uwazam ze to atrakcyjny obiektyw
flippy - wypróbuje go, choć 20mm dla mnie to za dużo :) jak fotografuje scenerie to 20mm strasznie mi zwęża kąt. a 10mm to byłoby coś :) Ale wezmę te Sigmę pod uwagę.
Chociaż z Sigm podchodzi mi pod parametry:
1) Sigma 14mm F2.8 EX ASPHERICAL HSM - 4790zł
2) Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL RF - 1990zł
3) Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASPHERICAL HSM - 3990zł
I najlepiej "leży" mi (1) i (3).
cena 12-24 - 4 kzł - 1 zł - pochodzi ze strony sigmy
Normalna cena tego szkła ( nowego ) to jakieś 2400 - 2700
Driver - owszem, biorę ceny producenta, wiem że czasami są one o wiele wiele mniejsze :)
Pstrykalem tez ta sigma 14/2.8 calkiem niezle, ostre ale w sumie dopiero od f4 jedyne co mnie straasznie denerwowalo to zbieral refleks np.lampy ktorej i tak nie bylo w kadrze- ze wzgledu na polkolista soczewke. to fakt dla mnie 20mm to tez za duzo ale nawet jak bym kupowal jakiegos zoom'a to to szklo i tak zostawie ze wzgledu na jego jasnosc i odleglosc ostrzenia 0.2m - mozna sie pobawic.
Pozdrawiam i zycze udanych kadrow
Piotrek
No tak właśnie podejrzewałem że S14 f/2.8 będzie najlepiej przez niektórych oceniona :)
A powiedzcie czy KITem skoro da się zrobić "dobre" zdjęcie to z jaką przysłoną?
Dziwne ze nikt nie wspomniał o sigmie 10-20 ;)
Za mniej niz 2000zl efekt bardzo dobry ..
Mnie to wystarczy : http://digito.pl/pkp_10mm.jpg