A bez sarkazmu to iso w wizjerze się czasami pieruńsko :razz: przydaje!Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
Wersja do druku
A bez sarkazmu to iso w wizjerze się czasami pieruńsko :razz: przydaje!Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
Zapomniałeś tylko dodać o dwa razy większym buforze na RAWy i ISO co 1/3EV.Cytat:
Zamieszczone przez AdrianP
ISO w wizjerze i w skokach co 1/3EV bardzo się przydaje gdy jest słabe światło i można sobie szybko zjechać do 1250 albo 1000 do każdego kadru osobno.
Daj spokój, po co komu więcej niż 4-5 zdjęć w serii aby mieć pewność że jakaś jest ostra.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
No chyba że kolega fotografuje sport to rozumiem.
A ISO? heh, może i przydatne, ale czy warte 900 Zł?
I tak każdy foci najczęściej na ISO 100
Wiesz ale może dla kolegi to są ważne różnice i dlatego tak wybrał. Dla mnie by były. Mnie czasami to 12 klatek w buforze nie wystarcza. Kilka razy robiąc zdjęcia 20 - tką miałem właśnie z tym problem.Cytat:
Zamieszczone przez AdrianP
Wybór padł na 30D i to nie podlega dyskusji...w tej chwili zastanawiam się tylko nad obiektywem.
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, te związane z tematem i te lekko odbiegające :)
Pozdrawiam.
...a co powiecie o obiektywie Tokina 12-24mm f4 lub Sigma 10-20mm SLD DC HSM jako zamienniku dla Canon-owskiego kita?
Jak dla mnie to nie są zamienniki kita, to są obiektywy które ludzie kupują by mieć coś szerszego niż kit.
Kup tę 30tkę jeśli jesteś przekonany ale z KITem. Nie wybieraj na sucho obiektywów bo skończy się tak jak u mnie. Kupiłem body z KITem + 50/1,8 + Tamrona 28-75/2,8 + Raynoxa DCR-250 + .. + ... po pewnym czasie sprzedałem wszystko ze strata i zacząłem od nowa z lepszą optyką.Cytat:
Zamieszczone przez Ark
Moja sugestia to 30D + KIT i zbiórka pieniędzy na dobre obiektywy. Nie kupisz żadnego dobrego szkła za mniej niż 1k lub nawet 2k a jeśli będziesz zbierał kasę na coś lepszego i popstrykasz trochę to sam będziesz wiedział czy bardziej Ci będzie potrzeba większego zooma czy lepszej jasności.
Jasne, że od razu fajnie jest mieć i body i szkła ale ...
Standard na CB w doradztwie to body + KIT + 50/1,8 + Tamron 28-75/2,8 + Sigma 70-300 APO macro. Ale nie zawsze się sprawdza. W zalezności od tego do czego używasz - u mnie Tamron (mimo, że żyletka) się nie sprawdził ze względu na szybkość AF, więc zmieniłem. 50tka była ok jak na 350 pln ale za wąska do tego do czego potrzebowałem więc ...
Wszystko zależy od Twoich potrzeb i zasobności portfela - jak zwykle.
Pozdrawiam,
Sakramentalne pytanie jak zawsze na poczatku: do czego Ci potrzeba tych obiektywów? KIT jest w miarę do krajobrazów (oczywiście przymkniety do f 5,6 lub więcej), 50tka do portretu i do wnętrz przy zastanym świetle / braku lampy (ewentualnie macro ale z dodatkami). Te szerokie kąty, które wymieniłeś do bardzo szerokich krajobrazów / reporterki jak i wnętrz.Cytat:
Zamieszczone przez Ark
Hej - mój pierwszy post ;)
Czytam sobie właśnie i zastanawiam się dlaczego nie sigma 18-50/2.8f czy 17-70/2.8-4.5 na początek? To b. dobre szkiełka i w granicach 1300-1500zł. Sam właśnie się zastanawiam nad czymś takim ... Kit 18-55 - cóż - starcza na baardzo krótko ;)