Tylko przypadkiem nie powielaj mojego błędu i nie kupuj filtrów Selco! Nie nadaje się to to do niczego (zaczynają pojawiać się jakieś flary, zanika ostrość)
Wersja do druku
Tylko przypadkiem nie powielaj mojego błędu i nie kupuj filtrów Selco! Nie nadaje się to to do niczego (zaczynają pojawiać się jakieś flary, zanika ostrość)
Święte słowa. Nie zaczynaj od zawalenia się sprzętem. Wyjdź w plener i zacznij focić. Zobacz, czego Ci brakuje. Fotografia to nie zbieractwo sprzętu, lecz całkiem coś innego.Cytat:
Zamieszczone przez Riccardo
PS a tak przy okazji: gratuluje dobrego wyboru lustrzanki i przykro mi z powodu dalszych kosztów ... ;)
http://www.allegro.pl/item119542981_...m_bank_cz.html
To jest też Cpl:p w cenie Uv
Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
...a kto bogatemu zabroni.. ja na denko za 100 zł (jak piszesz) nakręciłem polara Hoya za 190 i już... tak mam i tyle w tym temacie.
Poczytaj trochę forum zanim coś takiego kupisz. Zostanie Ci kilka złociszy w kieszeni zamiast nie nadających się do niczego szkiełek. Poza tym kil ma średnicę filtra 58 a nie 55mm.Cytat:
Zamieszczone przez sali128
No ale jak polara, to chyba nie do ochrony obiektywu tylko w innym celu.Cytat:
...a kto bogatemu zabroni.. ja na denko za 100 zł (jak piszesz) nakręciłem polara Hoya za 190 i już... tak mam i tyle w tym temacie.
A ta karta wystarczy mi Cheetah 2gb 80x (lubie robić zdjęcie sportowe,seryjne)?? Czy lepiej kupić szybszą karte??:?:
karta będzie ok.
będziesz robił w RAW czy JPEG?Cytat:
Zamieszczone przez sali128
wyczuwam niuansa między filtrem cpl za 190 zł nakręconym na szkło za sto kilka złotych w celu poprawienia efektu foty a filtrem uv za 120 zł w celu ochrony tego szkła - tak mam i tyle w tym temacie ;)Cytat:
Zamieszczone przez tombas
Tak z tego wszystkiego zrozumiałem:
-dokupic akumulator dodatkowy,a filtrów mam nie kupować...
A co do karty...bede robił seryjne w głównie w jpeg,ale w raw'ie też sie zdarzy... wiec moge wziąść tego cheetah x80 2gb czy lepiej zainwestować w coś innego??