Wstaw jakiegoś skana. Wtedy będzie wiadomo o czym mowa. A czy inne barwy (poza niebem) są w porządku ? Może film był przeterminowany ?
Wersja do druku
Wstaw jakiegoś skana. Wtedy będzie wiadomo o czym mowa. A czy inne barwy (poza niebem) są w porządku ? Może film był przeterminowany ?
Prawie na 100% lab zepsuł odbitki. Bardzo często miałem takie sytuacje, że niebo miałem białe. Myślałem że to moja wina do momentu kiedy nie zacząłem sam skanować negatywów. Wtedy nagle niebo wszędzie zrobiło się niebieskie :).
Na bank nie pomoże czułość 100iso. Filtr neutralnie szary - jak najbardziej pomoże, pod warunkiem, że będzie to filtr połówkowy.
No to co ze napisal ze w popoludniowych ? I 13:00 i 17:00 jest po poludniu a zdjecia jakby inne.Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
Trudno jednoznacznie cokolwiek powiedziec z braku przykladowych fotografii.
Kulbit a mierzyles rozpietosc tonalna sceny ? Bez takich informacji i samych zdjec nikt Ci nie podpowie co jest zle.
a dla niektórych wieczór to 16-ta ;)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
zdjecia fortecy robilem miedzy 18 a 19:30
niestety nie posiadam skanera ale może w przyszłym tygodniu coś mi się uda zeskanować w firmie i wtedy pokażę o co mi chodzi..
No to może teraz będziemy wiedzieli więcej -> LINK :twisted:
M@riusz
No tak to wiele wyjasnia :) Wszystko chyba juz tam zostalo powiedziane.Cytat:
Zamieszczone przez M@riusz
> Przed chwilą żona wyjęła negatyw i jak byk widać tam chmury,
> których nie ma na zdjęciach..czym to wytłumaczyc?
W takim razie to niezbyt udana korekta w labie :-?
Możesz zawsze złożyć reklamowację usługi. Jako klient masz do tego prawo
zlozyc mozesz. mozesz tez sobie pospiewac ;) a laborant i tak Ci powie, ze poniewaz na klatce byl czlowiek, to on wybral ekspozycje na czlowieka, a nie na niebo - bo nie jest wrozka i nie wie, co jest dla ciebie wazne - bo pewnie nie powiedizales, jak wywolywac te zdjecia... wiec nalezy zawsze mowic laborantowi PRZED wywolaniem jak ma to robic ;) bezskuteczna walka - aby ja wygrac, trzeba zrezygnowac z tanich labow lub kupic cyfre ;)Cytat:
Zamieszczone przez apart