tpop, coś Ty, to świetna zabawa, ale trzeba myslec.
Wersja do druku
tpop, coś Ty, to świetna zabawa, ale trzeba myslec.
z tego co się orientuję, E-TTL oznacza evaluative TTL, czyli pomiar światła dokonywany jest (przy pomocy przedbłysku) w punkcie ustawienia AF (niekoniecznmie centralny) i do pomiaru tego aparat stosuje pomiar macierzowy, iluś-tam polowy, w zależności od aparatu. E-TTL różni się tym, że przy obliczeniu mocy błysku uwzględniona zostaje odległość ogniskowania aktywnego punktu AF.
A-TTL nie wiem niestety :oops: , kojarzy mie się tylko z average, znów w stosunku do pomiaru światła.
[ Dodano: 08-11-2004 ]
upss... :oops:
pomyłka, sprawdziłem w linku i wyszło advanced TTL
dobra i taka nauka :wink:
od razu myślec... chyba najlepsza jest metoda prób i błędów przy cyfrówce, bo ja nigdy nie umiem dobrze na oko ocenić odległości. Raz się wstrzelić a potem kompensować ;) tak próbuje z 300EZ z 300d i efekty mnie zadowalają (pewnie mam małe wymagania).Cytat:
Zamieszczone przez NimnuL
BTW. A-TTL jest od advanced ;)
Tomasz Golinski, ja w G5 na szczescie moge podejrzec na jaka odleglosc AF wyostrzył ... generalnie wystarczy na oko ocenic odleglosc ... kazdy chyba potrafi powiedziec czy to sa 2 czy 3m ... mniej wiecej. I to wystarcza.
Opisze ci ogolnie - ETTL lapie pomiar swiatla centralnym punktem ostrosci. W sumie nie wiem jak tam w G5, czy zlapie tam gdzie ramka czy jednak samym centrum kadru, ale i tak radze nie przesuwac ramki AF a celowac srodkiem i przekadrowywac. I tu jest pulapka - po przekadrowaniu pomiar lampy zlapie tam gdzie mamy nowe miejsce punktu ostrosci, mimo ze ostrosc zlapalismy na cos innego (przed przekadrowaniem). Dlatego najprostsza metoda dzialania z centralnym punktem ostrosci i lampa to:Cytat:
Zamieszczone przez NimnuL
- zlapac ostrosc na interesujacy nas punkt
- uzyc blokady ekspozycji lampy ( * ) na ten punkt, lub na ten punkt ktory chcemy miec prawidlowo oswietlony (w zaleznosci od pomyslu na zdjecie, nie zawsze musi byc to ten sam punkt na ktory lapiemy ostrosc)
- przekadrowac
- docisnac spust migawki robiac zdjecie
Co do punktu w ktorym lapie ETTL - nie jestem pewien ale kilka razy natknalem sie na informacje ze lapie on i mierzy zawsze w centralnym punkcie ostrosci, nawet jesli ustawiony jest inny aktywny punkt AF i to moze prowadzic do niezlych zmylek.
Co do tabelki iso vs przyslona vs LP vs odleglosc to Tomek podal dorba metode - prob i bledow. Oprocz probowania rowniez same obliczenia i korzystanie z tabelki wymaga troche czasu, potem strzelic zdjecie, sprawdzic czy w miare dobrze naswietlilo, jesli nie to wprowadzanie korekt itp... ogolnie manualny system blysku nie jest dla tych co sie spiesza i tylko najwieksi wymiatacze maja miarki w oczach a wbudowany kalkulatorek w mozgu dzieki wieloletniej praktyce i potrafia zupelnie szybko sobie radzic z manualna lampa np na slubie... dlatego jesli ktos nie ma takiej wieloletniej praktyki a wie ze moze nie miec czasu na obliczenia i strzaly probne - niech zapomni o tego typu oszczednosciach i zainwestuje w lampe z ETTL - lepiej raz porzadnie wydac niz miec pozniej setki zle oswietlonych zdjec z lampa.
Coś bredzisz, poczytaj wspomniany przeze mnie faq....Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
E-TTL zawsze mierzy matrycą z przypisaniem największej wagi to pól matrycy leżących w pobliżu aktywnego punktu ostrości (a nie samym punktem ale rozumiem że o to Ci chodziło). Centralnym punktem (a raczej polami matrycy leżącymi w jego pobliżu) mierzy tylko i wyłącznie w momencie jak obiektyw jest przełączony na MF.
Oczywiście w sytuacji kiedy się ten centralny punkt ma wybrany jako jeden i jedyny to oczywiste jest że w tym miejscu będzie mierzył...
Co w momencie jak ten punkt odbija znacząco więcej / mniej światła niż 18% ? Np. jest białą albo czarną ścianą ? Kupa tak zwana...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
To poczytaj Eos flash faq zamiast wypisywac takie rzeczy...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tu się zgodzę.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez, dziękuję za wyjaśnienie ... postaram się to zapamiętać i wdrozyc w praktyke wkrótce.
Krzychu, skąd te 18%? Czemu akurat taka liczba?
tyle procent światła odbija wzorzec - szara karta kodaka . na taką szarość jest (a przynajmniej powinien być) skalibrowany światłomierz w każdym aparacie .
Kupa albo nie kupa - to fotograf celuje i naciska * i to od niego zalezy czy dobry punkt do zmierzenia i zablokowania wybierze.Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
Jesli fotograf chce miec dobrze oswietlona czarna ozdobe na bialej scianie - to zablokuje na nia, nie przejmujac sie tym ze sciana wypalona bedzie... jesli chce miec dobrze oswietlona i widoczna fakture bialej sciany z jakas czarna ozdoba -to zablokuje na sciane a czarna ozdoba bedzie czarna plama - fotografia to sztuka kompromisow, albo sklejania dwoch lub wiecej zdjec w PS ;) .
Klasyczny przyklad - slub. Mozna zablokowac na suknie (stereotypowo biala), wtedy blysnie leciutko, garnitur pana mlodego (stereotypowo czarny) zginie w mroku, mozna zablokowac na garnitur - wtedy panna mloda bedzie sie swiecila jak ufo ;) ... ja blokuje na twarze.
Jest jeszcze FEC. Można mierzyć na biały i dać +2.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez