możesz zarzuć takiego rawa do pobrania, jestem go bardzo ciekaw. temat dowolny.Cytat:
Zamieszczone przez Fan nr 1
Wersja do druku
możesz zarzuć takiego rawa do pobrania, jestem go bardzo ciekaw. temat dowolny.Cytat:
Zamieszczone przez Fan nr 1
11 mb? Jak ty to robisz?:D U mnie jest głównie 8 mb. Ponad 10 nigdy nie wyszedłem. Czyżby u ciebie w 350 chińczycy przez przypadek zamontowali matrycę 10 mln pikseli?:p
Z chęcią , ale nie wiem gdzie go powieśicCytat:
Zamieszczone przez joshua
Nie. Wielkosc czystego rawa jest zawsze jednakowa - odpowiada ilosci piksli. Ale w rawie zaszyty jest jeszcze dodatkowy JPG, a ten moze roznie wygladac, w zaleznosci od motywu i ustawien. Sprobuj ustawic aparat na B/W wtedy RAWy powinny byc mniejsze...Cytat:
Zamieszczone przez mungo
Porównajcieb sobie fotke nieba i fotke wykonaną np. w parku, lesie.
Pzdr!
Wielkosc zalezy od ilosci detali. Ustaw iso1600 i zrob zdjecie kolorowemu tlumowi, bez praktycznie zadnej jednolitej powierzchni (jakis bazar z lotu ptaka czy cos).Cytat:
Zamieszczone przez mungo
Zgadzałoby się gdyby RAW był 8-bitowy, nieskompresowany. A jest 12-bitowy, skompresowany bezstratnie.Cytat:
Zamieszczone przez RadiB
Ilosc bitow/piksel nie ma najmniejszego znaczenia - jest dla kazdej fotki jednakowa. Kompresja ma wplyw na wielkosc zdjecia - ale bezstratny algorytm nie ma tak wielkiego pola do popisu jak algorytm JPG. IMHO zaszyty JPG ma wiekszy wplyw na wielkosc calego pliku niz kompresja bezstratna.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Tak, ale z matrycy nie wychodzi tyle bajtów co pixeli. A to chyba miał na myśli przedmówca.Cytat:
Zamieszczone przez RadiB
To sobie przeleć zipem plik tekstowy i na przykład JPG i porównaj współczynnik kompresji.Cytat:
ale bezstratny algorytm nie ma tak wielkiego pola do popisu jak algorytm JPG.
Zauważ, że aparat podaje różną liczbę RAWów, które jeszcze wejdą na kartę, w zależności od ustawionej czułości matrycy. Najwyraźniej przewiduje, że bardziej zaszumione zdjęcia gorzej się skompresują.
Ten argument nie rozstrzyga, czy chodzi o zmianę rozmiaru zaszytego jpga, czy poziomu kompresji Rawow.Cytat:
Zamieszczone przez piast9