Cytat:
Zamieszczone przez
Adaminio
Nie rozumiem w jakim sensie monitory nie wyświetlają 16tu bitów.
Ano nie wyswietlaja. Kliknij sobie na wlasciwosci pulpitu jesli uzywasz windowsa i zobacz jaka masz palete barw. Do 16 bitow na kanal potrzeba w sumie 48bitow na pixel w RGB.
Cytat:
Czyli "czego" z owych 16tu bitów nie widać na monitorze? Ponieważ różnicy między 8 a 16 upatrywałem nie w tym co jest na ekranie a czego niema, ale w subtelności przejść tonalnych. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Nie wiem czy masz dobre wyobrazenie o tych bitach. Chyba najprosciej to odniesc do zapisu jakiejs liczby z dokladnoscia do zalozmy 8 i 16 miejsc po przecinku. Dokladnosc do 16 nie jest Ci normalnie potrzebna i 8 zupelnie wystarcza, ale jesli te liczbe bedziesz wielokrotnie mnozyl, dzielil itd (obrobka) to precyzyjniejsze rezultaty osiagniesz gdy te operacje wykonasz na tej z 16 miejscami po przecinku, mimo ze wynik znow Ci wystarczy z 8.
Cytat:
Piszesz że JPEG może mieć teoretycznie 16,7 mln kolorów, co wynika z ~256 poziomów na kanał? Czy dobrze rozumiem?
Tak. Dokladnie 256, nie w przyblizeniu.
Cytat:
Tu uściślam, chodziło mi o JPEGi najwyższej jakości, czy taki plik już zawiera stratę jakości, czy jest ona niewidoczna, do momentu w którym bierzemy się za obrabianie?
Zawiera i jest ona nie do odroznienia dla ludzkiego oka. Niemniej strata informacji jest spora i taki obraz juz sie malo nadaje do dalszej obrobki. JPEG sie stosuje do finalnych obrazow.
Cytat:
Piszesz że jest to poprostu kompresja stratna, no właśnie, czyli co powoduje tą stratę? Przejście z 12 na 8 bitów (przypominam chodzi o najcięższe JPEGi), czyli porzucenie takiej ilości poziomów, które i tak są nierozpoznawalne dla ludzkiego oka?
Bladzisz troche. Strata wynika z algorytmu kompresji JPEG i to mozesz wyczytac z dowolnego artykulu na ten temat. Konwersja do 8 bitow to osobny proces i tu masz strate informacji o ktorej pisalem, zapisujesz wszystko z mniejsza dokladnoscia. Po samej konwersji do 8 bitow mozesz to zapisac np jako TIFF z jakims bezstratnym algorytmem (ZIP, LZW) albo stracic kolejna porcje informacji wlasnie zapisujac do JPEG.
Cytat:
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że doczekam się następnej. Pozdrawiam.
Ale to wszystko juz bylo wielokrotnie omawiane, poczytaj dobrze chociazby samo to forum.