to jak, wie ktoś może gdzie można to wylookać w 40D, w sensie wyzwalanie na drugą kurtynę?;]
Wersja do druku
to jak, wie ktoś może gdzie można to wylookać w 40D, w sensie wyzwalanie na drugą kurtynę?;]
A wie ktoś może jak by zrobić by lampa (430EX), podłączona kostką i kablem PC była wyzwalana na druga lamelkę j/w w 40D?;] Bo o to mi chodzi, bo jak wyzwalać w lampie, w sensie z TTL to wiem, ale na kablu PC to już nie wiem;]
wg mnie coś jest nie tak, bo w 30D na wbydowanej lampie błyskowej jeślii ustawimy drugą kurtynę to działają obydwie na raz... czyli pierwsza zaraz po otwarciu migawki a druga chwilę przed zamknieciem NIGDY zaś do sama druga pomimo tego, że wybrana jest opcja tylko druga. kude co z tym zrobić???
Ten pierwszy błysk to pomiar e-ttl, jest on wyzwalany przed otwarciem migawki.
no dobra to jak go wyłączyć:)
nie da się wyłączyć błysku pomiarowego ;) chyba że lampe zewnętrzną ustawisz na manual to masz tylko jeden błysk
qrde, wlasnie zauważylem, że niestety tak jest... w EX430 wersja 1 działa ładnie i błyska mi na drugą kurtynę a jak juz zdejmę zewnetrzną lampę pojawia się błysk pomiarowy i to na dodatek w MANUALNYM trybie! ... totalny bezsens. moze powinniśmy to gdzieś zgłosić....
czy oby na pewno nie da się wyłączyć tego przedbłysku??