zawsze lewe ponieważ na prawe mam -4 :)
Wersja do druku
zawsze lewe ponieważ na prawe mam -4 :)
Jest jeszcze takie pojęcie jak oko dominujące - nieświadomie można to sprawdzić celując z jakiejkolwiek broni, bardziej skuteczny sposób to należy obrać jakiś punkt przed sobą i patrząc dwojgiem oczu (chyba dobrze odmieniłem:))w ten punkt starać się przykryć wybrany punk kciukiem. Teraz można zamknąć jedno oko i sprawdzić którego oka kciuk jest na wybranym punkcie. To tak z grubsza :)
Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego ;)Cytat:
Zamieszczone przez popmart
/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych :)/
.. a to że mam prawe gorsze, wcale nie przeszkadza mi zerkać nim na bok i np. śledzić samolot nadlatujący z prawej strony na "zderzenie", podczas gdy lewe kontroluje, by "lewy" trzymał się w kadrze :mrgreen:
tylko lewe dużo wygodniej
Mój brachol jak strzela z wiatrówki to zawsze celuje okiem lewym, i kurde zawsze trafia prawie w 10tkę :grin: Niezły kolo widać z niego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Michal-Czuba
Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
ale jeśli masz dominację lewej to będzie ci trudno robić lewym okiem .... prawie jak pisać lewą ręką (dla praworęcznych)
a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale wielu ludzi to śmieszy (tych nieuświadomionych ;) ), są sceptycznie nastawieni lub po prostu nie wierzą.Cytat:
Tak, wiem, ale nie mogę wyjść z podziwu że o tym wcześniej nie pomyślałem mając dłuuugo do czynienia z różnymi sposobami synchronizacji.Cytat:
Co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto próbować drugiego oka - może być ciężko (to szczególnie przez zwyczajne nawyki i przyzwyczajenie) ale efekty powinny być niezłe (inny punkt widzenia).Cytat:
Co do sedna sprawy to się zgodzę ale łatwiej i szybciej jest określić dominujące oko niż dominującą półkulę :) W naszym przypadku samo przykładanie oka do wizjera jest bliższe oku dominującemu :)Cytat:
Fotografuję wyłącznie prawym okiem , dokładnie tym samym okiem celuję strzelając z broni . I najczęściej ściągam okulary ( do strzelania zawsze ) .