A z jakimi ustawieniami wywołane? Jakieś sharpness w aparacie albo w DPP czy bez? Bo jak bez to jest bardzo dobrze.Cytat:
Zamieszczone przez tad
Wersja do druku
A z jakimi ustawieniami wywołane? Jakieś sharpness w aparacie albo w DPP czy bez? Bo jak bez to jest bardzo dobrze.Cytat:
Zamieszczone przez tad
Heh - daleki jestem od takiego szukania na siłę, ale zrozum mnie, ze po doświadczeniach z Sigmą, gdzie na 1000 fotek moze z 200 trafiło z focusem 'od biedy', a naprawde dobrze z 15, mam już uraz. Chce miec sprzet, w którym całą wine za złe fotki bede mogl zwalac na siebie :)Cytat:
Zamieszczone przez towersivy
Dodatkowo swego czasu 'zdołował' mnie kolega z Nikonem, podsyłając fotki-żyleta ze swojego zestawu, o zblizonych parametrach, takie jak ta: http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/nikon_1.jpg
Co ciekawe przejrzalem jeszcze te fotki z Sigmy (70-200 Apo DG) i zauwazylem pewną tendencję. W okolicy 200mm wyrazny back focus, natomiast przy fotkach na 100-130mm widoczny zazwyczaj jest z kolei FF. Dobra ostrosc na AF wychodzila najczesciej na czyms w okolicy 80-95mm - nie wiem czy to mozliwe, ale tak statystycznie wychodzilo.
W aparacie wszystko na STANDARD (czyli sharpness na ustawieniu=3), zadnej obróbki dodatkowej - tylko wycięcie cropa w Irfan View i zapisanie jako JPG 90% jakość.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Dziękuję wszystkim za opinie - mam nadzieje ze z moim sprzętem wszystko już ok, bo nie mam sił ani czasu znów odsylac, wymieniac - ja chce robić spokojnie zdjęcia :)))
Wszystko ze szkiełkiem masz oki!! ostrosc jest bardzo bardzo dobra, nie ma czego sie doszukiwac. Zdjecia z D70 sa ciutek ostrzejsze na ustawieniach normal ze wzgledu na sporo słabszy filtr AA, miałem kiedys D70 z topowa szklarnia w N i nie miałem oporow a wrecz z wielka radoscia przeszedłem do C. Analogowo tez fociłem tylko Nikonami.
Pozdro
Podzielam opinie. To nie stałka,zeby od pełnej dziury było ostre jak żyletka. AF łapie tam gdzie ma wiec z tego powinieneś być najbardziej zadowolony. Co się tyczy mydła to nie bardzo widzę.Cytat:
Zamieszczone przez towersivy
@Cichy - no na pewno jest jedna zasadnicza różnica, jaką dostrzegam na Twojej fotce- ZNACZNIE ładniejszy samochód :))
A tak powaznie to co do ostrości to wydaje sie mi, ze jest podobnie, chociaz ja ostrzyłem na rejestrację, a Ty nieco wyzej. Jak bys mial jeszcze kilka fotek- albo np. jakieś cropy z portretów na 2.8 przy skrajnych ustawieniach 70 i 200 to byłoby super :)
Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za w miare uspokajające opinie, wreszcie moze bede mogl spac po nocach :)
Jesli w aparacie ustawienie STANDARD to szklo masz BDB.
Aha... nie ogladaj zdjec w 100% powiekszeniu :p
Witam ponownie, wrzucam tu jeszcze odnosnik do cropa fotki juz z 'akcji': http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/canon_crop7.jpg - ostrosc chyba jest calkiem ladna :)
Pozdrawiam serdecznie.
No i o co było tyle krzyku :)
Jak sie tylko troche odbije po wypłukaniu sie z kasy na studio, to zmienie swoje F/4 na to 2.8 :smile: