OK. wielkie dzięki Panowie. Komputer będą mi składać w Bino Computers i właśnie zobaczyłem, że mają w ofercie kartę Radeon, o tórej piszecie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Wersja do druku
OK. wielkie dzięki Panowie. Komputer będą mi składać w Bino Computers i właśnie zobaczyłem, że mają w ofercie kartę Radeon, o tórej piszecie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Ja osobiscie odradzam te bezwiatrakowe systemy. Mialem taki system chlodzenia w Radeonie 9800 PRO 256 Sapphire i po dwoch dniach w zamian wsadzilem blok wodny. Nagrzewa sie to pieronstwo tak, ze po dotknieciu radiatora oparzenia pierwszego stopnia gwarantowane. W takie upalne dni z pewnoscia ta karta nie pracowalaby stabilnie. Bez odpowiedniego nadmuchu ani rusz.Cytat:
Zamieszczone przez popmart
A ja mam GF 6600 Asusa, wlasnie bez wiatraka tylko z wielkim radiatorem (nazywa sie Silencer czy jakos tak) i przy obecnych upalach chodzi calymi dniami jak zloto :) Fakt ze nie jest to jakis super-duper chipset z najwyzszej polki - ale i tak 10x lepszy niz potrzeba przy podanych zastosowaniach ("nie do gier"). Jesli chodzi o jakosc obrazu, to przy DVI to jest chyba juz sprawa wtorna.
Tylko że R 9800Pro jest BARDZO grzejącą się kartą. R X1300 - nie.Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Co do jakości obrazu (rozumiem że chodzi o obrabianie zdjęć) - układ, czyli procesor karty nie ma tu w zasadzie nic do rzeczy. Kluczem jest jakość elementów elektronicznych obrabiających sygnał analogowy. I tu zasada jest taka, że markowi producenci na ogół budują karty z lepszych elementów.
Stare jak świat Ati Rage 128 (karta z końca ubiegłego wieku), ale produkowane jeszcze przez Ati, ma lepszą jakość obrazu niż niejedna nowa karta, popełniona przez jakąś firmę-krzak.
Z drugiej strony sam mam kartę firmy Galaxy (słyszał ktoś :D)) na 7600GT, monitor CRT Iyama 22", pracuje w rozdzielczości 1280x1024 i jakość obrazu jest bardzo dobra. Czyli - można trafić dobrego no-name (ja sobie mogłem przetestować przed zakupem ;)).
Sapphire - potwierdzam, dobra jakość obrazu.
BTW - co ten wątek robi na tym forum :D ?
dowolna współczesna jak najtańsza :)
za to co zostanie dołóż i kup dobry monitor
pozdrawiam
O, i pan/pani Jadeit ma słusznego. Jeśli nie grasz, nie parasz się CAD/CAM grfiką 3D to karty powyżej 500 zl nie ma sensu kupować bo za pół roki i tak będzie o połowę tańsza.Cytat:
Zamieszczone przez jadeit
A wogóle to co to za pytania na forum o Canonie? :twisted: Kup kartę Canon!!! :twisted:
Tak! I monitor Canon! Najlepiej 2,5"LCD. I trzymaj się z dala od żółto-czarnych wynalazków :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedzi związane z tematem. Dlaczego to pytanie zadałem tutaj?, dlatego że większość forumowiczów obrabia zdięcia w PSie i ma duże doświadczenie(również odnośnie sprzętu komputerowego)
Pozdrawiam.
Karta grafiki nie ma aż takiego wpływu na szybkość i obróbkę 2D jak szybki dysk, szybki procek i duża ilość szybkiego ramu. Polecam co najmniej 2GB.Cytat:
Zamieszczone przez Bingant
Od kiedy w pracy przesiadłem się na procesor dwurdzeniowy i 2GB ram, od razu wszystko zaczęło śmigać i mogę równocześnie pracować w 3D studio i photoshopie.
do grafiki 2d postaw zdecydowanie na ilość ramu i szybkość dysku. Każda operacja jest trzymana w ramie lub pliku tymczasowym na dysku. Ja do 2d z powodzeniem stosowałem Prolinka GeForce 2!!! I byłem zadowolony. Dopiero wejście w 3d wymusiło u mnie zmianę na MSI FX5600, a i tak to nie jest szczyt techniki. Zmodowałem ją tylko softem od Quadro aby lepiej chodziła w CAD. Róznice i tak nie są dla mnie widoczne. Ważne abyś kupił coś firmowego, a nie jakieś badziewie.
p_lar - ja mam 1GB i ................ już mi za mało :) także też polecę co najmniej 2GB!