Wrzuć coś nieprzemielonego przez PS. Najlepiej JPG prosto z aparatu, ew. pomniejszony.Cytat:
Zamieszczone przez Robert31-R1
Powinieneś uzyskać sięcej informacji.
Wersja do druku
Wrzuć coś nieprzemielonego przez PS. Najlepiej JPG prosto z aparatu, ew. pomniejszony.Cytat:
Zamieszczone przez Robert31-R1
Powinieneś uzyskać sięcej informacji.
wrzuciłem: http://www.flickr.com/photo_exif.gne?id=178896916 i niestety nie działa
To jest zupelna bzdura...
Baza danych ma aktywne pole "shutter count" do ktorego pobierana jest przypadkowa lub raczej nieprzypadkowa wartosc z exifa ktora jednak z danymi o ilosci zrobionych zdjec nie ma nic wspolnego. Pole "shutter count" w exifach Canona jest puste lub co jest pewniejsze wogole go nie ma, pobierana jest wiec wartosc pola nastepnego w kolejnosci...
Bzdura, pole shutter/image count w Canonach PRO nie jest puste i jest prawidłowo odczytywane przez np. cs2 i BreezeBrowserPro.Cytat:
Zamieszczone przez Andee
edit: Według exifa Canon 5D nie jest PRO :(
Na czym opierasz swoja tezę?Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Jeżeli (jak twierdzisz) baza ma aktywne pole "shutter count", dlaczego ten parametr pojawia się wyłacznie w przypadku niektórych cyfrówek? Nie pojawił się nigdy w przypadku kilku kompaktów. Widziałem jedynie w przypadku 350D, 20D, N D200. Nie było dla 300D (łącznie 5 prób), 5D (łącznie 3 próby). Innych korpusów chyba nikt nie wypróbował.
IMO, to gdybanie, takie samo jak moje, że to _może_ (wcale nie musi) działać.
Mój post odbieraj jako dyskusję, nie robię tutaj absolutnie żadnych odobistych wycieczek.
pozdrawiam
Ale tutaj nie mowimy o Canonach PRO tylko o standardowych puszkach...Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
PS. Przyjzyjcie sie jak wygladaja dane z exifa w niektorych z fotek. Czas migawki - 3211/3245, kosmiczne przyslony, kosmiczne ogniskowe obiektywow. To sa zle odczytane dane, dane odczytane z innych niz wlasciwe wartosci exifa...
IMO nie obroniłeś swojej tezy.Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Co do poprawności danych, wspominałem, że serwis potrafi podawać nieprawdziwe wartości. Jak też jest prawdą, że sprawdził się w przypadku 4 korpusów. Wciąż mamy bardzo mało prób. Przydałoby się ich naprawdę wiele.
Nie ma chętnych?! Nie wierzę!!!
Andee proszę odrobinę obiektywizmu, ja mam też kita wiesz? Spójrz jeszcze raz na temat.Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Powiedz mi jedno: po kiego ci to jest potrzebne? Serio pytam.Cytat:
Zamieszczone przez inz.mamon
Sprawdziłem N D70. Ja piernicze ile danych wyskoczyło z exifa, jestem pod wrażeniem :shock:
W przypadku Nikona d70 pokazuje prawde: Total Number of Shutter Releases for Camera: 18197
Skoro mowa o EXIF ja troszkę zboczę z tematu głównego - liczę na Waszą fachową pomoc. Chodzi o Operę 9 i informacje EXIF które ona wyświetla.
Podam przykład (pierwsze-lepsze moje zdjęcie):
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=398884
Proszę kliknąć prawym przyciskiem na zdjęcie i wybrać właściwości. Chodzi o wartość:
"Czas otwarcia migawki: 6.96875"
Jest to napewno błąd, pytanie tylko co to może być za wartość Waszym zdaniem?
Przepraszam, że odbiegłem od głównego tematu, ale...
Z góry dziękuję za pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
IMO nie do końca odbiegłeś. Wspomniany filckr.com potrafi pokazać również podobne wartości dla np. migawki i innych parametrów. Sam jestem ciekaw skąd to się bierze. Mam kilka hipotez, ale są momentami na tyle niedorzeczne, że zostawę je sobie.
pozdrawiam