Ja nie używam Lr Moblie do robienia zdjęć. Ale z tego co teraz zajrzałem to się nie da. Mam tylko chyba główny i selfie. W niektórych innych aplikacjach aparatu też się nie dało korzystać ze wszystkich aparatów Pixela. Nie wiem z czego to wynika.
Wersja do druku
Uważam że LR jest najlepszym programem do obróbki jeśli ktoś lubi/musi obrabiać
Galaxy Edhance-X to taki "zautomatyzowany" przez AI LR dla tych co nie chcę/mogą sami obrabiać.
W aktualnej wersji oceniam Edhance-X na "minus dobry".
Gdy trzeba szybko "zrobiłem zdjęcie, poprawiam/ulepszam i wysyłam" to dobre narzędzie.
Namawiam Cię na test.
Zrób trudne oświetleniowo zdjęcie i zapisz w plikach jpg i RAW
I porównaj co zobaczysz "na wejściu" na obu w LR
U mnie wyraźna różnica, porzuciłem zapis w jpg.
A interfejs ten sam, czasy obróbki te same.
jp
Wybacz, to moja wina, po prostu nie rozumiem, (.....no ale nie mam wykształcenia w zakresie działania rozumu)
Piszesz :
Im mnie soft daje mi kontroli tym bardziej odstawiam go w kont,
Nie bawię się RAW-ami w smarfonie.
używam Lr od wielu lat.
W LR w Androidzie który daje przy obróbce RAW lepsze rezultaty, znacznie większą kontrolę, działa tak samo szybko jak przy jpg.
Wybacz
jp
PS
U mnie (S25 U) wczytywane do LR pliki RAW maję około 30% za duże nasycenie koloru niebieskiego ale tylko wtedy gdy na zdjęciu jest niebo.
A tak "sumarycznie" nie ma już przeostrzeń (jak bywało wcześniej) i tak trochę 5%-10% nadal przesycenia wszystkich kolorów (w stosunku do "jak widzą moje oczy")
Generalnie nie bawię się RAW-ami na smartfonie. Wywoływanie RAW robię tylko na PC z normalnym skalibrowanym monitorem, itd.
Lr mobile używam tylko do drobnych poprawek JPG jak chcę coś w miarę szybko wrzucić na social media.
To tak odnośnie że twoje oczy widzą 30% za dużego nasycenia niebieskiego koloru i tej kontroli zarządzania tego co widzisz.
I jak oceniasz to co widzisz? Na 6 calowy ekranie telefonu? Jakie ustawienia? Jasność 100% czy 25% i profil dynamiczny czy neutralny? Porównywałeś zdjęcia z samsunga z iphonem i monitorem graficznym? To przepaść w kontroli wyświetlanego obrazu jest. Skąd wiesz który wyświetla poprawnie? A może podpinasz telefon pod telewizor i tam to robisz. Na jakim profilu jasności, kontraście? Masz certyfikat poprawności ustawień tego telewizora, czy tylko informacje na pudełku, że wyświetla wg jakiegoś tam standardu. Kto to weryfikuje? Kto go kalibrował?
Jak obrobisz w ciemnym pokoju przy małej ilości światła na dynamicznym a ktoś to obejrzy za dnia na neutralnym i powie że chujowe kolory to kto ma racje? Przecież tak widza jego oczy i ma prawo do takiej oceny.
Czemu nie masz monitora graficznego z kalibratorem zewnętrznym skoro zależy Ci na " tak widzą moje oczy? Nosisz okulary, masz swoje lata. Skąd wiesz, że twoje oczy widzą prawidłowo? Robiłeś badania w tym zakresie?
Fajnie, że Ci się to wszystko sprawdza ( fotografia smarthonowa) i nie musisz już kupować co rok nowych aparatów sony i obiektów do nich. Ale to tylko namiastka malutka fotografii dla amatora.
A jak by to było tak proste, ( te procenty i wychwalanie jakości zdjęć Ai z telefonu ) to by Hollywood i cała branża graficzna też tak robiła, a nie na sprzęcie za setki tysięcy dolarów. Monitorach po 30 tyś i więcej, w specjalnie zaprojektowanych pomieszczeniach do tego celu.
Z okresu Widowsa, aparatów pozostał i wiernie służy monitor NEC, mam jeszcze nawet kalibrator i soft ale nie używam.
Z profilami kolorów to była wieczna walka i bez pomocy "pana Zenka" który drukował mi w Labie byłaby kompletna klapa.
I mam to wszystko już za sobą ale naumiałem się "na co patrzeć" by oceniać kolor.
Gdy chcę zrobić (smartfonem) zdjęcie to porównuje ekran ze światem, robię je i wyświetlam zdjęcie na ekranie by porównać ze światem.
U mnie jest znana mi róznica, uwzględniam ją przy obróbce
Ogólnie nie widzę różnicy w kolorach na smartfonie i na tablecie i na smartfonie (innej firmy) sąsiada.
Gdy zaś podłączam do monitora to jest dziwna sprawa.
W trybie normalnym, gdy monitor to powiększony ekran smartfonu/tabletu to kolory są trochę inne pomiędzy nimi.
W trybie DeX ( smartfon/tablet i monitor to dwa niezależne systemy, można na jednym obrabiać zdjęcia a na drugim np. oglądać TV) kolory taż są trochę inne ale inaczej niż trybie normalnym.
Oczywiście można w prosty sposób wyrównać kolory.
I mam to również już za sobą by starać się być w 100% zgodny z .....
Moim sędzią są moje oczy, moje odczucia
Inni mogą/mają prawo myśleć inaczej, stosować inaczej wydawać kasę na inne sposoby.
Ich życie
jp
Może dlatego
http://www.zycie.senior.pl/147,0,Pos...dsi,33744.html
https://www.reddit.com/r/science/com..._age_as/?tl=pl
https://www.brillux.pl/serwis/projek.../kolor-a-wiek/
Ostatnio mój szesnastoletni syn "sprzedał" mi ten temat.
Dokładniej, to samo zdjęcie :
- na tych różnych "urządzeniach" Androidowych nie widzę różnicy w kolorach
- na monitorze widzę różnice w stosunku do Androidowych
No cóż, praktycznie każdy z nas widzi kolory trochę inaczej i z wiekim to się zmienia.
A "oprogramowanie" w aparacie musi z BW matrycy dostosować je do tego jak widzi świat kolorów człowiek
jp