to nie do ciebie,
ty tu wystepujesz jako dobry przyklad
https://i.postimg.cc/RZSJ7JNZ/kasztan.gif
Wersja do druku
to nie do ciebie,
ty tu wystepujesz jako dobry przyklad
https://i.postimg.cc/RZSJ7JNZ/kasztan.gif
1 i 2 fajne, na reszcie obróbka zbyt mocno odciąga moją uwagę od tematu zdjęcia.
Ogólna zasada jest taka, że jeśli chcesz pokazać ruch i dynamikę w kadrze, to należy
zawczasu wycelować obiektyw w interesujący motyw i z do połowy wciśniętym spustem,aby uruchomić automatyki aparatu,
czekać na moment, gdy uznasz że czas na wykonanie zdjęcia.
Cały czas śledzimy cel w ruchu i w stosownym momencie, miękkim ruchem, bez szarpania , uruchamiamy migawkę.
Zapewne dobrze jest mieć włączone serwo w aparacie, aby motyw był " w ostrości" ?
Dobrze też jest mieć orientację w jakości i sile światła zawczasu.
Ja takie fotki robiłem w czasach młodości, jeszcze na filmach celuloidowych, zatem na efekty musiałem czekać do nocnych sesji z powiększalnikiem.
Błędów było sporo, ale fotek dobrych też.
Teraz jest łatwiej.
Wielkie dzięki. Pod koniec maja wybiorę się raz jeszcze i tym razem wezmę do siebie ww. uwagi.
Ostatnie dwa są płaskie, za duża głębia ostrości, przysłona 3,2 to maksymalna jaką bym ustawił, a tu az 6,3. To też lepiej oddzieli tło.
Tak sobie patrzę, czytam i myślę.
Za pomocą poziomego horyzontu, małej głębi ostrości i rozmazania nie uzyskasz (prawdopodobnie) satysfakcji. Spójrz na zdjęcia Dawida Gaszyńskiego. Tam wszystko jest ostre, ruch zamrożony, a mimo to czuć dynamikę wydarzenia sportowego. Myślę, że sedno jest w poznaniu specyfiki fotografowanej imprezy - w Twoim wypadku wyścigów, skoków czy ujeżdżania - fotografowanie właściwych momentów, w których widać ruch i wysiłek konia oraz jeźdźca lub koni i jeźdźców. Bohaterzy powinni być w jakimś kontekście pokazującym istotę takich zawodów.
Zdjęcia, które pokazałeś - bez urazy - to dobre technicznie obrazki do katalogu imprezy.
konie to jednak inny sport niż drużynowe/kontaktowe, tam dynamika i interakcje są nieodzowną jego częścią
uważam, że lepsze rozmycie poprawi efekt, ale do koni w galopie aż prosi się o poćwiczenie slow-shutter :) ja na pewno próbowałbym to wykorzystać
i myślę, że skoki przez przeszkody są bardziej widowiskowe (większa dynamika, skoki, rozbryzgany piach itp)
tak w ogóle, nie wiem ilu z was obserwowało sporty konne, jest to bardzo relaksujące :) pamiętam naście lat temu miałem projekt w biurowcu nad torem konnym Służewca, obserwowanie jak one sobie biegają mega uspokajało dymiący łeb :)