Odp: Canon RF 75-300mm f4-5.6
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
miałem kiedyś takiego samego :mrgreen: ostrość zrobi korekcja cyfrowa - mogę tylko napisać że zadziwiająco jasny jak na aktualne bezlusterkowe standardy - typowy produkt dla nikogo (za moment ruszy nagonka influencerów na jelenia) - ale ja się nie znam. W czasach kiedy oryginał tego obiektywu brylował słynni niezależni producenci sprzedawali podobne za pół ceny i też był na to kupiec więc może jest miejsce narynku na takie produkty w końcu ludzie są w stanie uwierzyć we wszystko i nadzieja umiera ostatnia.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
w zasadzie to nie wiem co powiedziec...
z jednej strony zrobili obiektyw i budzetowy i bez upiornej ciemnicy.
Zapewniam, że jakby teraz go projektowali od nowa pod matryce FF z mocowaniem RF to by miał jasność f/5,6-8,0 na końcu zamiast f/4-5.6 :mrgreen: Kasa u canona musi się zgadzać i dlatego zabrali się za reanimowanie 26-cio letnich trupów przepakowując szkła EF na RF 75-300mm f4-5.6 ;) Parafrazując klasyka: SYSTEM MUSI POZOSTAC ZAMKNIĘTY, PRZEJŚCIA DLA NIEZALEŻNYCH NIE MA I NIE BĘDZIE ;)
Ach... rozmarzyłem się przypominając sobie jak przez dekady wsadzali do wszystkich najnowszych amatorskich korpusów APS-C (EOS 600D, 650D, 700D, 100D/Rebel SL1/Kiss X7 i 800D/Rebel T7i/Kiss X9i) nieśmiertelną matrycę 18Mpix z 7D z 2009 r. ;) To se ne wrati, ale któż to wie? A nuż? :mrgreen:
Czy jestem zaskoczony? Jakoś nie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ach... rozmarzyłem się przypominając sobie jak przez dekady wsadzali do wszystkich amatorskich korpusów nieśmiertelną matrycę 18Mpix ;) To se ne wrati, ale któż to wie? A nuż? :mrgreen:
Nie poprę tego sarkazmu, bo mam dalej korpusy z tą nieśmiertelną matryca 18 Mp, i uważam, że robią one świetne zdjęcia, a przy dzisiejszych programach do obróbki można olać ich niskie użyteczne ISO, bo ono wybitnie wzrasta. Zaletą tej matrycy jest to, że zdjęcia wychodzą ostrzejsze, niż z bardziej upakowanych matryc, bo wymagania dla optyki ma mniejsze. Już przy matrycy 24 Mp obiektywy świetne przy 18 Mp nie są takie świetne, a przy 32 Mp robią się dość kiepskie.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie poprę tego sarkazmu, bo mam dalej korpusy z tą nieśmiertelną matryca 18 Mp, i uważam, że robią one świetne zdjęcia, a przy dzisiejszych programach do obróbki można olać ich niskie użyteczne ISO, bo ono wybitnie wzrasta. Zaletą tej matrycy jest to, że zdjęcia wychodzą ostrzejsze, niż z bardziej upakowanych matryc, bo wymagania dla optyki ma mniejsze. Już przy matrycy 24 Mp obiektywy świetne przy 18 Mp nie są takie świetne, a przy 32 Mp robią się dość kiepskie.
Bez urazy ;)
Przez ponad dekadę używałem Canona 7D, tak więc mam porównanie z DR z matrycy 18Mpix z 2009 roku z matrycą 24Mpix z 2015r. w Sony A7II i uwierz, że powiedzieć o żenującej wartości DR onej 18Mpix to jakby nic nie powiedzieć. To samo z ostrością i jakością wynikową zdjęć prosto z puszki. W Canonie z matrycą 18Mpix ZAWSZE były zdjęcia wymagające doostrzenia niezależnie od szkła, którego używałem (a zasadniczo miałem L-ki ;)
długo tak będą te gnioty puszczać zanim wymyślą 35-150/2-2.8 na RF czy się nie doczekam ?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Bez urazy ;)
Przez ponad dekadę używałem Canona 7D, tak więc mam porównanie z DR z matrycy 18Mpix z 2009 roku z matrycą 24Mpix z 2015r. w Sony A7II i uwierz, że powiedzieć o żenującej wartości DR onej 18Mpix to jakby nic nie powiedzieć. To samo z ostrością i jakością wynikową zdjęć prosto z puszki. W Canonie z matrycą 18Mpix ZAWSZE były zdjęcia wymagające doostrzenia niezależnie od szkła, którego używałem (a zasadniczo miałem L-ki ;)
Ale porównujesz Canon 7D(APS-C) do FF (Sony A7 II). Przy "normalnych" zdjęciach wielka DR nie jest konieczna. Mam Canony M2 18 Mp i M5 24 Mp. Obiektyw EF-M 11-22 STM na pierwszym idzie jak brzytwa i praktycznie nie potrzeba już zdjęć doostrzać, a na drugim już trzeba to robić, więc może dlatego nie zrobili wersji tego obiektywu pod matrycę 32 Mp.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
długo tak będą te gnioty puszczać zanim wymyślą 35-150/2-2.8 na RF czy się nie doczekam ?
ale za 1300PLN dla niedzielnego pstrykacza ten ogor mialby byc?
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale za 1300PLN dla niedzielnego pstrykacza ten ogor mialby byc?
Niedzielny pstrykacz to ma super zoomy w swoim smartfonie ;) Po kiego grzyba ma kupować jakieś duże ustrojstwo z jakimiś odłączanymi członami z soczewkami? ;)
Google Pixel 9 Pro XL - Zoom optyczny 5x (bezstratny) + cyfrowy 30x
Xiaomi Redmi 15 Pro+ - Zoom optyczny (bezstratny) 10x
Samsung Galaxy S23 Ultra - Zoom optyczny (bezstratny) 2x i 10x. Pełny zakres zoomu cyfrowego to nawet 100x
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Niedzielny pstrykacz to ma super zoomy w swoim smartfonie ;) Po kiego grzyba ma kupować jakieś duże ustrojstwo z jakimiś odłączanymi członami z soczewkami? ;)
Google Pixel 9 Pro XL - Zoom optyczny 5x (bezstratny) + cyfrowy 30x
Xiaomi Redmi 15 Pro+ - Zoom optyczny (bezstratny) 10x
Samsung Galaxy S23 Ultra - Zoom optyczny (bezstratny) 2x i 10x. Pełny zakres zoomu cyfrowego to nawet 100x
bo sie myśli że taki duży obiektyw musi robić dobre zdjęcia :mrgreen:
no i znajomi tak pomyślą
gdyby jeszcze miał spory i dobrze widoczny napis "macro" jak produkt firmy niezależnej to mogłoby zwiększyć grupę docelową - no bo przecież 0.25 to już prawie macro :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Przykro mi, niestety nie jesteś już od dawna "targetem" marketingowców canona 8-) Oni celują w osoby nie potrafiące robić zdjęć i fotografujące wyłącznie w trybie "AUTO" sąsiadki ćwiczące pilates w bloku naprzeciwko oraz zwierzaczki w ZOO.
Ostatnio fociłem ptaki nad Zalewem Zemborzyckim i zostałem zaczepiony przez troje młodych ludzi, którzy na widok mojego EF 100-400L II doszli do wniosku, że mnie poproszą o zrobienie im zdjęć i wysłanie ich na maila, bo najwidoczniej chcieli mieć coś innego, niż wypluwa smartfon, no i poprosili. Zdjęcia zrobiłem i wysłałem, i grosza za to nie wziąłem, a wyszły ekstra. No i teraz mają co pokazywać koleżeństwu, jak się ma smartfografia do fotografii :mrgreen: