Bierz to:
https://beafoto.pl/Statyw-Sirui-Traveler-5A.html
Używam od kilku lat jak jest potrzeba ograniczania bagażu. Mam trochę inną głowicę.
Stabilność zależy od ilości wysuniętych sekcji ale ogólnie jest OK.
Wersja do druku
Bierz to:
https://beafoto.pl/Statyw-Sirui-Traveler-5A.html
Używam od kilku lat jak jest potrzeba ograniczania bagażu. Mam trochę inną głowicę.
Stabilność zależy od ilości wysuniętych sekcji ale ogólnie jest OK.
Mówisz o tym takim małym trójnogu: Manfrotto PIXI EVO?
Fajny, faktycznie kieszonkowy (choć bez szybkozłączki). No ale to tylko zdjęcia w poziomie? Gwiazdy zrobisz?
BTW jest jeszcze PD Capture v3 - normalnie przypinasz do paska albo plecaka, ale w sumie - jak już o trytytkach mowa - to można do czegokolwiek. ;)
Da radę tak ustawić by wycelować w niebo, bez problemu - podkreślam jednak, że ten mini statyw to jest po prostu na wypadek kiedy z innych przyczyn nie mogę zabrać normalnego.
Jeszcze taki TIP odnośnie ważenia na lotnisku - nic nie stoi na przeszkodzie, by ciężkie rzeczy przed ewentualnym ważnieniem przełożyć do kieszeni lub sprytnie ukryć pod bluzą (lub w bluzie) - powerbank, akumulatory, nawet niektóre szkła się da ;) Z tego co wiem, chyba również można wziąć małą poduszkę, w którą również na czas ważenia można coś upchnąć, a potem na pokładzie spokojnie sobie przełożyć do torby. Ostatnio tak miałem jak leciałem Emiratami i oni mają limit na podręczny 7 kg, a niestety mój plecak foto ważył prawie 9 kg. Trochę rzeczy upchałem w kieszeniach (ok. 1 kg), a jedno szkło podrzuciłem koledze, który nie dźwigał sprzętu foto, a na pokładzie przełożyłem do siebie. Na wadze wyszło 6,9 kg :). Co ciekawe Emiraty w Warszawie bardzo pilnowali tej wagi, ale na locie powrotnym w ogólnie nikt niczego nie ważył...
Nie wiem co tam bedziesz pakowal do bagazu, ale ja nawet na miesiac pakowalem sie z calym szpejem w 17kg, w tym 2.5kg statyw z glowicą. Jeszcze mi sie nie zdazylo przekroczyć 20kg. Co możesz bierz do plecaka podręcznego.
Tak po prawdzie to warto mieć po prostu mały statyw na różne okazje. Przy wadze poniżej 1,5 kg i długości po złożeniu rzędu 34 cm mamy całkiem solidne podparcie okupione jedynie niską wysokością co przy gibanym ekraniku nie jest tragedią. Panorama, timelapse, filtr ND 1000 to typowe zastosowania, które się przydarzają.