Czyli EL-10 ma wprawdzie liczbę przewodnią 20 m, ale świeci jaśniej niż inne lampy o tej samej liczbie przewodniej? To miałeś na myśli? :?
Wersja do druku
Nie, bo nie testowałem wiec nie wiem. Ale nauczony doświadczeniem nie porównuje producentów miedzy soba na podstawie specyfikacji, bo nie każdy mierzy tak samo.
Jeżeli to nowe złącze ma coś dawać nowej "generacji" lamp, to ok. Jeżeli to złącze nie daje zupełnie nic (w co jestem bardziej skłonny uwierzyć), to jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...
Ja bym ją bardziej rozpatrywał pod kątem strobisty. Może pełnić funkcję nadajnika lub odbiornika w zakresie odległości 30 m i pracować na jednym z 15 kanałów w jednej z 5 grup. Pytanie tylko ile błysków na akumulatorach AA może wykonać? (brak o tym wzmianki w opisach techn.). Na akumulatorach AA zapewne 200-300 max. Przykładowo Godox Ving V860 III na jednym akumulatorze może wykonać 480 błysków przy pełnej mocy, no i jest sporo tańszy w zakupie.
Piszą - 210-1400 na bateriach alkalicznych i 260-1700 na akumulatorach NiMH. I trzeba mieć na uwadze, że to jest słaba lampa, o energii błysku 2x mniejszej od dużych fleszy aparatowych, które dla pokrycia 28-35 mm mają liczbę przewodnią w okolicy 35 m.
Ciekawe skądinąd, jak to się ma do rzeczywistości - bo w przypadku EOSów zasilanych bateriami alkalicznymi czy litowymi to nie wiem czy byłem w stanie wykonać na tych bateriach 1/4 deklarowanej liczby zdjęć.