no i dokładnie o to mi chodzi...
świerzak jeszcze jestem ale mam nadzieję że przez to mam podejście do tematu nie na zasadzie - a na co a po co, tylko podejście na zasadzie - fajnie coś stworzyć - a nuż się uda i będzie fajne zajęcie...
Wersja do druku
no i dokładnie o to mi chodzi...
świerzak jeszcze jestem ale mam nadzieję że przez to mam podejście do tematu nie na zasadzie - a na co a po co, tylko podejście na zasadzie - fajnie coś stworzyć - a nuż się uda i będzie fajne zajęcie...
Dlatego bardzo chętnie Wam będe kibicował - ale z boku.
Może jak zbiore jakiś fajny materiał i Wam będzie odpowiadać - to pewnie go Wam przekaże.
Ale do stałej pracy to ja nie mam zacięcia ani czasu. :)
założyłem zeszyt i spisuję co się da - nie wiem dlaczego ale jak coś robię to muszę mieć wszystko spisane na papierze:) jakoś łatwiej to wszystko później znaleźć...
więc sprawa wygląda tak:
Gdybyśmy mieli coś robić to myślę że byłoby to wydanie w PDF'ie.
Z Conciglierem jak tylko wrócę do domu czyli we wtorek obgadam sprawy prawne dotyczące tworzenia stowarzyszenia.
Z którymś z moderatorów muszę porozmawiać żeby przypiął ten wątek w hydeparku tak, żeby był łatwo dostępny dla ludzi którzy chcą dodać swój pomysł.
Mamy 2 osoby które zadeklarowały swoją pomoc w DTP.Narazie to cieszy.Bo jak już zdobędziemy materiały to z nimi porozmawiamy.
Najgorzej jest ze stowarzyszeniem.Jest potrzebna siedziba,15 osób i spotkanie na żywo.Podejrzewam że to będzie najtrudniej zorganizować.Ale jakby co to zawsze można przesyłać fizycznie statut do podpisania.
Trzeba się zastanowić ile objętości miałby mieć nasz pierodyk.
Co jaki "period" miałby się ukazywać i jaką miałby mieć treść.
Ja na początek proponuję 10 stron. Mało ale to i tak trudno będzie zapełnić.
Pomysł mam taki że poszczególne działy mogą być powiązane z forum.
Dla przykładu dział - Battle Cage - tutaj opis I Wielkiego turnieju i opis 1szego etapu plus wybrane najlepsze prace - wybrane przez Jaca bo to On się tym zajmuje i jeśli tylko zgodziłby się szrajbnąć tekst na temat Battla to już byłyby 2 strony.
Dział FAQ - czyli pytania i odpowiedzi dla początkujących - na zasadzie - który Canon jest lepszy i rozpatrywanie przy kryterium dSLR,hybryda,małpa...
Dział Porady - po kolei sztuczki z Tips& Tricks - za zgodą autorów.
Dział (nie wiem jaka nazwa) - opisy jak były robione naprawdę fajne zdjęcia - czyli to co pisał m.in. sven, Jarek Jaworski, itd. -za zgodą.
Czekam na pomysły działów plus ewentualne teksty - jak nie zaczniemy to nic z tego nie będzie.
Naraze jest nas 4 lub 5 lub 6 osób z czego 2 podchodzą bardzo poważnie.
Dlatego proszę - jeśli ktoś chce się tym zająć i może poświęcić czas - niech uwierzy że z tego coś może być...
Sami z Conciglierem sobie nie poradzimy.
Pozostaje jeszcze kwestia kto miałby być redaktorem naczelnym.
Ja proponowałbym Hazana bo to jego forum i bez niego nic by nie było...
O ile się zgodzi to byłoby świetnie.
dobre i to:)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
dziękujemy.możesz zacząć myśleć co chciałbyś pokazać w periodyku.
naprawdę.
Nie da rady załatwić spotkania założycielskiego korespondencyjnie. Sąd wymaga protokołu z zebrania, uchwały o utworzeniu, statutu, listy członków- założycieli etc. Musi być spotkanie.
Art. 12. PrStowU:*Komitet założycielski składa do sądu rejestrowego wniosek o rejestrację wraz ze statutem, listą założycieli, zawierającą imiona i nazwiska, datę i miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania oraz własnoręczne podpisy założycieli, protokół z wyboru komitetu założycielskiego, a także informację o adresie tymczasowej siedziby stowarzyszenia.
pomysl popieram bo jest ciekawy.
Mysle, ze kwartalnik na wstepie to tez cos godnego poparcia - jak bedzie zainteresowanie mozna zawsze przeksztalcic sie w miesiecznik.
Co do formatu to pozostanmy przy PDF bo za free i ogolnie dostepne.
Mysle sobie, ze moze to z gubsza przypominac zaplecze + dodatkowo jakies ciekawostki i nowosci od canon'a, sigmy, tamrona, i innych co maja w tym systemie cos do powiedzenia. Fotografie (serie) mozna bedzie zglaszac i szacowne grono zatwierdzi lub odrzuci ich publikacje.
W przyszlosci mozna pokusic sie o jakies reklamy (za pieniazki mozna wesprzec hardware i oplacic ewentualne koszty) ... ale to po wydaniu chociaz 2 egzemplarzy.
Jesli chodzi o mnie to sie polecam, pomoge w miare mozliwosci.
Aha pozostaje jeszcze sprawa tytulu ;) moze FotoKanon ... lub - z usmiechem do CH - FotoKanton :D
alleluja:) coś się rusza.
przydałby się jeszcze dział z testami sprzętu...
narazie materiał w sumie mamy, dlatego że na kilka wydań spokojnie starczy to, co jest na CB - po drobnych korektach.
jutro postaram się powysyłać prośby o zgodę na publikowanie txtów poszczególnych autorów w periodyku.
kwartalnik również mnie wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
jak już zmontujemy pierwszą nieoficjalną wersję będzie to znaczyło że pomysł ma możliwość egzystowania i wtedy zajmiemy się stowarzyszeniem.
a ze stowarzyszeniem można połączyć zawsze wyrabianie ID i sprzedaż smyczy - a później reklamy - tak jak mówisz... a kasa pójdzie na forum... piękna i daleka przyszłość ale należy to zrealizować.
AGO - świetnie;) kolejna osoba do pomocy - sorka ale jeszcze tylko zapytam w jakiej kwestii możesz nam zaoferować swoją pomoc?(tak czy inaczej się przyda;) ) - dobra organizacja roboty jest b.ważna w takich "projektach" - (nielubię tego słowa:) ).
jeszcze jakaś wybrana jakąś drogą glowowania ("no bo jaką droga głosowania wybierzemy metodę głosowania?" :mrgreen: ) Szacowna Komisja d/s Wyboru Najodpowiedniejszego Zdjęcia na Okładke...
może wywołuję wilka z lasu: ale czy stowarzyszenie jest naprawdę potrzebne ? jego założenie to jedno /i przez machinę papierowo-sądową za jakiś czas się przejdzie/ ale późniejsze jego aktywne, odpowiedzialne i zgodne z oczekiwaniami założycieli "życie" będzie wymagało, raz jeszcze powtórzę: aktywnych działaczy. czy znajdą się takowi, którzy podejdą pod kategorię "odpowiedzialnych" ?
może ograniczyć się narazie do ew. wydawnictwa ? bo juz na takim etapie będzie można obserwować i zaangażowanie czynnika ludzkiego jak i ew. pojawiające się problemy...
bo wydawanie PDF można zawsze zawiesić. "z braku czasu, ludzi, etc".
a odkręcanie stowarzyszenia? no niby też...
nie żebym w Was nie wierzył, co to to nie :) , poprostu mam trochę doświadczenia z tzw. "owczym pędem" i "słomianym zapałem".
sam napewno nie założę. jak wyjdzie i jeśli zajdzie potrzeba to będziemy jako stowarzyszenie zbierać pieniądze z reklam na utrzymanie serwera canon-board.infoCytat:
Zamieszczone przez Giraff
myślę, że stowarzyszenie może okazać się dobrym pomysłem w takim wypadku.
a okładka?
ja proponuje zrobić battle-cage. zadamy temat, ludzie nadeślą, sonda - wynik - okładka.
jesli chodzi o tresc to proponuje takie rozwiazania:
a) tematycznie calosc (np. duze miasto w waskim kacie :D)
lub
b) misz-masz czyli wszystkiego po trochu (reporterka, architektura, makro)
moim zdaniem b) jest ciekawsze, a co do okladki to najlepsze foto z numeru (zdaniem wiekszosci oczywiscie, czyli sonda na CB)
Il fuoco: kieruje zawodowo projektami i fotografuje hobbystycznie ;) Moge pomoc na tyle na ile bede mial czas, czyli skrobnac cos od czasu do czasu, opublikowac fotografie ;) jak ktos je poprze, koordynowac prace - w tym tez Jerry99 moze sie wykazac (pozdrawiam), no i podzwonic za ewentualnymi reklamodawcami jak juz ruszy.
Co do ewentualnej tresci to mysle, ze wiele tematow powstaloby jako konkluzja do wywodow uczestnikow.
il fuoco - chętnie się dopiszę do kręgu zainteresowanych współtworzeniem publikacji - chwilowo sesja.