Bo jej nie czytałem :-)Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Daj jakiegoś linka do tego FlexSharp'a, jeśli możesz :-)
Wersja do druku
Bo jej nie czytałem :-)Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Daj jakiegoś linka do tego FlexSharp'a, jeśli możesz :-)
Cytat:
Zamieszczone przez Encor
A ja jakos mam awersje do layersow a tym bardziej masek wiec sie bawie pedzlem historii 8)
http://www.pbase.com/feharmat/1d_mkii_tests&page=allCytat:
Zamieszczone przez bundy
Bardzo, bardzo uważnie czytaj nazwy zdjęć :)
Walisz pędzlem histori po samej warstwie tła?:confused: To co robisz jak coś spieprzysz? Nie poprawisz tego przez zmniejszenie opacity, a i samo posługiwanie się pędzlem generuje zwykle masę wpisów w historii więc i cofanie się jest ciężkie (no chyba że co chwila robisz snapshot)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wyostrzenie a potem pedzelek historii to przeciez minuta roboty :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Encor
Po pierwsze - bardzo rzadko zdarza mi sie cos spiepszyc przy uzywaniu manualnych narzedzi PSa i myszka Logitech G5 @ 2000dpi @ sens 3 przy maksymalnym obciazeniu i na podkladce Func F-series 30R (rough for better control) wydatnie mi pomaga w dokladnym opanowywaniu manualnych narzedzi - chodzi jak marzenie.
Po drugie - jak jednak cos spiepsze to robie od nowa... ja nie grzebie sie godzinami przy jednym zdjeciu i wyostrzanie za pomoca pedzla historii to minuta-dwie roboty a nie punktowanie kazdego pikselka na zoomie 100% :roll: .
Jestem fotografikiem a nie grafikiem :p (choc tu tez definicje bywaja rozne ale nie wnikajmy).
To ja przepraszam.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Cytat:
Zamieszczone przez Encor
Aha zeby nie bylo ... to ten sprzet do grania kupilem ale do PSa przypadkiem tez sie nadaje ;)
Hmmmm... warstwy to jedna z podstawowych technik PS. Ja też mam awersję do warstw i... korzystam z nich ile się da. Wręcz nie wyobrażam sobie leveli, krzywych, nasycenia i całej tej menażerii z kółka "create new fill or adjustment layer" w zakładce Layers robionych na backgroundzie. Ostrzenia zresztą też.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Większość plug-inów do ostrzenia (innych też) robi to na warstwach. Dalaczego? Bo tak jest efektywniej. Zalet warstw jest tyle, że nie sposób z nich nie korzystać.
Masek też nie lubię :-) korzystam mało bo... nie potrafię sensownie ich wykorzystywać.
Pozdrawiam
Janusz
Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
To samo mi mowili o trybie M w aparacie :roll: ... a uzywam go tylko do lampy blyskowej :p . Rzecz gustu, przyzwyczajen, potrzeb.
A ja jestem grafikiem :) i z doświadczenia moge potwierdzić za Vitezem że nie ma dokładniejszej i najefektowniejszej metody retuszu zdjęć jak History Brush :) Jeśli chodzi o prace na backgrandzie to lepiej jest pracować na jego kopi, pozatym trochę kroków w histori zostaje i zawsze można się cofnąć:DCytat:
Zamieszczone przez Vitez