A jaka jest miedzy nimi roznica w cenie?Cytat:
Zamieszczone przez Fajer
Wersja do druku
A jaka jest miedzy nimi roznica w cenie?Cytat:
Zamieszczone przez Fajer
wymieniłeś wodotryski, nie każdemu są potrzebneCytat:
to mało?
Ta... lepszy AF i lepszy pomiar swiatla blyskowego na pewno nie sa potrzebne :roll: :evil:Cytat:
Zamieszczone przez lux
w sklepie w N.Y. http://www.bhphotovideo.com/ ceny są następujące:
Canon Eos Elan 7 - $ 299.95
Canon Eos Elan 7N (V) - brak ceny
Canon Eos Elan 7E - $ 329.95
Canon Eos Elan 7NE (V) - $ 349.95
+ wszędzie 9%, czyli amerykański VAT
Myślę, że 20 $ za rozbudowaną wersję z tego roku to nie jest dużo...
chyba, że się mylę... :?
przydatne, ale nie są niezbędne :)Cytat:
Ta... lepszy AF i lepszy pomiar swiatla blyskowego na pewno nie sa potrzebne
hmm..
wiesz co? skoro chcesz mieć tylko "niezbędne" wyposażenie (a nie koniecznie "zbedne, ale przydatne"), to polecę Ci zenita ET, po co Ci EOS? :evil: :twisted:
Mam takie zenity dwa i robię nimi jeszcze czasem zdjęcia i z niektórych jestem bardzo zadowolony. Mam różne obiektywy a aparat lampę ma, migawkę też, światłomierz...
Po co Ci Eos? "Niezbędny" nie jest... :evil: :twisted:
jak kto woli, ja daje tylko pod rozwage argumenty czy warto za cos zaplacic. Ja mam Praktice ktora ma wszystko co potrzebne do foto, ale potrzebowalem automatyki czasu, dobrego swiatlomierza i TTLa lampy - dlatego dokupilem Canona :) ...rozumiem, ze Ty bez 1V to sobie nie wyobrazasz robienia zdjec.... :PCytat:
Po co Ci Eos? "Niezbędny" nie jest...
Czyli uwazasz ze forse warto placic tylko za niezbedne cechy a nie za przydatne ulepszenia?Cytat:
Zamieszczone przez lux
Ja to moge podzielic na mniej wiecej 3 kategorie:
- nioezbedne wyposazenie
- przydatne/mi potrzebne wyposazenie
- wodotryski
I jestem sklonny doplacic za przemawiajace do mnie cechy i przewagi z dwoch pierwszych kategorii, na trzecia nie patrze.
Ty zaliczyles lepszy AF i lepszy pomiar swiatla blyskowego do wodotryskow, ja zaliczam je do drugiej kategorii - czyli cech za ktore warto doplacic bo sie przydaja - lepiej miec szybszy AF czy lepszy pomiar niz pozniej psioczyc na sprzet... Tym bardziej w analogach gdzie (jak w cyfrze) nie mozna sprawdzic na podgladzie czy ujecie sie udalo i czy nie trzeba np wprowadzic korekty blysku i powtorzyc. Wydasz pare zl na przydatne cechy wiecej - wieksza masz potem oszczednosc z mniejszej ilosci nieudanych klatek.
A z prywatnymi wycieczkami to udaj sie na PM a nie zawisc jakowas ukazujesz publicznie :PCytat:
rozumiem, ze Ty bez 1V to sobie nie wyobrazasz robienia zdjec.... :P
zależy co kto lubi, dla mojej fotografii wystarczy AF z Canona 1000FN, wybrazasz sobie, ze ja czesto wyłączam AF bo wole ręcznie! Ten niby lepszy pomiar to pomiar o którym nic nie wiadomo, po prostu następny bajer. W 90% sytuacji wystarcza zwykły TTL. Co innego jakby szło o lampę, to na pewno nie poradzę nic gorszego od 550ex.
ja za niezbędne uważam: dobry światłomierz i migawkę
przydatne- to automatyki naświetlania, pomiar punktowy, TTL lampy, informacje w celowniku, silnik to przewijania filmu, wbudowana lampa
reszta: można się obejść...czasem pomaga pomślunek przed naciśnięciem spustu
Popieram całkowicie Vitez'a
Jak nie lubisz bardziej zaawansowanych aparatów - O.K. twój biznes, nikt Cię ni zmusza do korzystania z nich, ale nie mów, ze naprawdę przydatne funkcje z których ludzie korzystają to "wodotryski", bo do tej kategorii był bym skłonny zaliczyć jedynie Eye Control, choć i tu nie do końca, bo niektórzy z tego korzystają podobno (przy szybkim robieniu dużej ilości zdjęć reporterskich) do mnie to nie przemawia, ale się nie czepiam...
Co do 1V - nie widzę nic przeciwko :P (no może brakuje mi w nim wbudowanej lampy - która moze sie w niektórych sytuacjach przydać, pomimo ze nie najlepsza :wink: )