najlepiej zrob test z linijka :) zamiast baterii
Wersja do druku
najlepiej zrob test z linijka :) zamiast baterii
Super przykład dlaczego należy wybrać Canona 70-200 zamiast rzygmy ;-)Cytat:
Zamieszczone przez alx_80
Przy tej fotce największa wada 70-300 DO IS wydaje się nie istnieć :mrgreen:
Oczywiście ostrzyłem w tym zdjęciu na koszu...faktycznie studzienka o niebo ostrzejsza. Już rece mi opadają - co to oznacza, czego to wina?
Hmm... ciekaw jestem jak będzie zatem "wyglądać" ten nowy model, który ma wyjść lada moment: sigma 70-200mm f/2.8 EX DG Macro APO HSM
O! Sigma4Less ma ją już w ofercie.
Jeśli z innymi szkłami nie masz BF, to znaczy że ten obiektyw coś źle współpracuje z Twoim body i nalezy mu się wizyta w serwisie.Cytat:
Zamieszczone przez tad
BTW, jak to wygląda w przypadku szkieł niefirmowych? Canon z canonem regulowany jest na Żytniej. Czasem szklo czasem body. A tu jak to się robi? Napierw sigma powie, że na ich testowym sprzęcie jest wszystko ok, potem Canon powie, że body jest ok i to wina sigmy :?:
Imo najlepiej sprzedac takie szkło :smile: choc jeszcze z 70-200F/4 takie numery mi sie nie trafiły.
Pozdro
Witam
Zrobiłem jeszcze testy na manualnym focusie. Ogólnie wydaje mi sie, ze wyraznie lepsze efekty udaje sie uzyskać. Zrobiłem 5 zdjęć na auto i zadne z nich nie jest tak ostre jak na manualu... Załączam poniżej dwa przykłady. Co to moze oznaczac - jesli na manualu uzyskuje ostrosc w miare ok, to znaczy ze to kwestia body czy obiektywu?
http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/auto_focus.jpg
http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/manual_focus.jpg
no roznica zdecydowana jest :)
testujac w manualu nie dowiesz sie czy to wina body czy obiektywu
najlepiej sprawdz body z innym obiektywem jasnym koniecznie (np 50mm 1,8 )
albo sprawdz szklo swoje na czyims body i bedziesz wiedzial
No tak, ale ewidentnie wychodzi na to, ze nie jest to problem optyki tylko raczej działania focusa, prawda? Czyli coś na linii współpracy aparat-obiektyw...?
A ja twierdzę, że sprawdzi i test wykazał złe działanie obiektywu.Cytat:
Zamieszczone przez alx_80
Samo body w dobrym miejscu stwierdza ostrość. Tę część systemu AF, z zupełnym wyłączeniem serwa AF w obiektywie, sprawdza się ostrząc ręcznie i bazując na kropce potwierdzenia ostrości.
W tej części testu nie bierze udziału napęd AF w obiektywie i moim zdaniem właśnie w ten sposób wykazano jego błędne działanie, bo gdy się go uruchomi jest kaszana. Jeśli obiektyw na gwarancji to do serwisu. Jeśli nie, to albo też do serwisu, a jeśli ma się sprawne manualnie ręce ;) to można sprawdzić następującą rzecz.
Zaglądałem do paru obiektywów. Niekiedy na płytce elektroniki jest intrygujacy potencjometr :lol: . Do niego zwykle stosunkowo łatwo sie dostać, wystarczy rozebrać bagnet i już. I jeśli taki potencjometr jest, to można zaznaczyć jego pierwotne położenie (ołówek, lakier do paznokci) a następnie pobawić się w jego pokręcanie i sprawdzanie efektów metodą chybił-trafił. A nóż się uda :) Jeśli się nie uda to przekręcamy go z pierwotne położenie i myślimy dalej.
Uwaga - nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne szkody. :roll: