Odp: jak to mawiają - i tyle w temacie
ja tam życzyłbym kupującym aparaty z połową klatki żeby mogli kupić obiektyw dopasowany do tej połowy klatki, mały i lekki, a jeszcze gdyby postawowy zoom miał światło 2.8 jak to jeszcze niedawno w EF-sach bywało to uznałbym że jest dobrze - przypomnę bezlusterkowe hasło naszej ulubionej firmy - "krótsza odległość rejestrowa umozliwi konstrukję mniejszych i jasnych obiektywów (tłumaczę i objaśniam bez retrofocusa będziemy mieli nowy wspaniały świat)" - a co widzimy światło 6.3 lub 7.1, plastikowe soczewki tak wygięte że oczy bolą jak się na taką patrzy (oczywiście w materiale reklamowym asferyczna soczewka to zaleta) no i oczywiście cyfrowa korekcja i influencerzy którzy zrobią mądrą minę i powiedzą "cyfrowa korekcja to teraz standard".
może nie powinienem się wypowiadać bo nie mam w planach zakupu aparatu z połową klatki i ani mnie to ziębi ani grzeje jakie RF-Sy bedą dostępne ale czasem zastanawiam się na czym korporacja zarabia, dodatkowo czasem widzę decyzje zakupowe znajomych dotyczące sprzętu foto - i mi wychodzi że znacznie lepiej by zrobili fotografując telefonem
Canon ma najlepsiejszy obrazek i kropek
cała reszta się nie liczy :)
a już na pewno nie fotograficy drobiu :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Canon ma najlepsiejszy obrazek i kropek
cała reszta się nie liczy :)
a już na pewno nie fotograficy drobiu :mrgreen:
Jak dziś pamiętam, że era DSLR zaczęła się od kropniętych matryc, i to było super-hiper-duper profi w każdym zastosowaniu, a pierwszym budżetowym bieda-aparatem pełnoklatkowym, który trafił pod strzechy, był EOS 6D, i od tamtej pory nawet nie ma czym na wsi zaszpanować, bo byle kmieć ma FF, i to już nawet bez lustra, który bez prądu się nawet w charakterze lunety nie nadaje :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jak dziś pamiętam, że era DSLR zaczęła się od kropniętych matryc, i to było super-hiper-duper profi w każdym zastosowaniu, a pierwszym budżetowym bieda-aparatem pełnoklatkowym, który trafił pod strzechy, był EOS 6D, i od tamtej pory nawet nie ma czym na wsi zaszpanować, bo byle kmieć ma FF, i to już nawet bez lustra, który bez prądu się nawet w charakterze lunety nie nadaje :mrgreen:
Tak, było :) i jest :)
Sprzedaż R wzrosła owszem, bo to troszkę rewolucji w technice wprowadziło i ludzie, chcą lepsze.
Szybszy i nie omylny AF lekkość itd.
Canon chwaląc się ze jest numer 1 w sprzedaży, czy coś tam, umacnia na rynku markę, ale nie koniecznie jakość
Tak czy siak zaspał. Dobrych lat kilka temu będąc na targach foto video, mieli stoisko Canon z Olympusem na przeciw siebie. Olympus chwalił się bezlustrem a Canon 5d IV. Rozmawiając z Olympusem, mówili o lustrach że to już przeszłość, i dziwili się ze Canon nie idzie w tym kierunku.
Odbiegając trochę od tematu, weźmy na tapetę np Sony.
Ostatnio czytałem artykuł o firmie. Nie tylko o aparatach a ogólnie jako spojrzenie na spółkę.
Wiec wniosek jest taki, że wygląda na to jakby biznes Sony wpadł stagnację. Akcjonariuszy interesuje między innymi net profit oraz wzrosty kursu, sprzedaży, strategia itp.
To tak do zastanowienia, działem foto to oni nie zarobią kokosów.
Canon ma twardy elektorat, który jest w stanie dużo znieść a właściwie przynieść dużo pieniędzy i złego słowa na politykę firmy nie powie. Sony takiego elektoratu nie ma i nikt nie będzie sobie flaków wypruwał żeby wspierać firmę. Mnie jako konsumenta mało obchodzą słupki, zyski, ceny akcji. Chcę mieć produkt jakiego potrzebuję, za cenę jaką jestem w stanie za niego zapłacić a do tego produkt ma być tu i teraz a nie za jakiś bliżej nieokreślony czas.
Ile kosztuje w Sony obiektyw 85/1.2 ? I 50/1.2? Bo tylko to mnie interesuje. Reszta nie.
Nie wiem, sprawdź sam. Mnie to kompletnie nie interesuje. Tamron miał 28-75/2.8 do Sony i to bylo to czego potrzebowałem. Możliwość podpięcia posiadanych obiektywów EF przez adapter Sigmy MC-11 to dodatkowy bonus. Teraz będę wybierał między Sigmą 150-600 w wersji EF albo pod Sony a Sony 200-600. Lubię mieć wybór i różne opcje cenowe.
Zmieniłem system z Nikona na Canona w 2018 i kupiłem dwie Lki 1.2 Po to właśnie zmieniłem system.
Inne szkła są w każdym systemie, lepsze gorsze, przez przejściówkę co działa całkiem nieźle.
I do dzisiaj w Sony nie ma 85/1.2 więc to system nie dla mnie :)
Jesteś więc idealnym klientem Canona, worek pieniędzy oddasz za to 1.2 :) Osobiście etap wydawania pieniędzy "na głupoty" mam już za sobą i nie chodzi tu tylko o foto ale o wiele innych pasji.