Odp: Nikon Z f nowa pełna klatka
Body fajnie będzie wyglądać z klasycznie wyglądającymi manualami.
Ktoś kiedyś na forum Nikoniarzy nazwał serię Fuji X-T jako hipsterska biżuteria zrobiona na vintage. Ale dlaczego nie jeśli tylko jest zapotrzebowanie.
Fuji Xpro też było wzorowane chyba na hasellbladzie maloobrazkowym. https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...elblad-xpan-ii
Wygląda genialnie ale do ideału mu trochę brakuje:
- zdecydowanie za ciężki (ponad 700g)
- trochę za duży (analogi były mniejsze)
- brak pierścienia przysłony na obiektywach
- przekombinowane sterowanie - jakiś hybrydowy system PASM + nastawy analogowe jak w Fuji. Tak jakby chcieli zjeść ciastko i mieć ciastko.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
- zdecydowanie za ciężki (ponad 700g)
Dżizas...
Plastikowa obudowa jak w Canonie R6 z tworzywa poliwęglanowego jest niby lepsza od magnezowej obudowy i pokręteł z mosiądzu w Nikonie Zf ?
W Nikonie Zf korpus składa się z górnej części i panelu przedniego ze stopu magnezu. Spust migawki posiada gwint do wkręcenia linki wyzwalacza spustu. A pokrętła czas otwarcia migawki , zmiany ISO oraz korekty ekspozycji na górnej płytce są wykonane z MOSIĄDZU, który – jak powiedział zespół firmy Nikon – wytrzyma warunki atmosferyczne i po dłuższym użytkowaniu wydobędzie te piękne odcienie.
Załącznik 15070
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
- trochę za duży (analogi były mniejsze)
???
Niby które analogi były mniejsze. Czyżby te jednorazowe dla amatorów niedzielnych fotek? Czy też pseudo wydmuszki z PCV udające analogowe aparaty pod koniec lat 80-tych? Bo te przygotowane do pracy profesjonalnej były o wiele większe. Miałeś kiedykolwiek w ręce Canona F1 New ???????? Otóż ten Canon F1 N (mam dwa) nawet bez dopiętego motoru AE Motor Drive FN i pryzmatu AE Finder FN waży 795 g i jest sporo większy (146.7 x 48.3 x 96.6 mm)
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
- brak pierścienia przysłony na obiektywach
Serio? Pokaż mi natywny obiektyw Canona serii RF mający analogowy pierścień przysłony na obiektywie! Nadmienię, że wszystkie Sigmy serii DG DN Art, których używam posiadają takowy pierścień z możliwością wyłączenie jego "klikania" podczas zmiany przysłony podczas filmowania.
Załącznik 15071
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
- przekombinowane sterowanie - jakiś hybrydowy system PASM
Nieznane = przekombinowane? Znaczy, że już miałeś w rękach Nikona Zf i go testowałeś i wiesz wszystko na temat jego obsługi?
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
+ nastawy analogowe jak w Fuji. Tak jakby chcieli zjeść ciastko i mieć ciastko.
Zapytam z ciekawości masz, albo kiedykolwiek miałeś i używałeś w pełni analogowy aparat z "nastawami analogowymi"? Wyprowadzę Cię przy okazji z błędu, że to nie Fuji wynalazło i wprowadziło "nastawy analogowe" w lustrzankach.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dżizas...
Po prostu ten Nikon jest analogowy tylko z wyglądu. Jest mu bliżej do współczesnych bezlusterkowców i porównując w tez sposób, jego waga i rozmiary nie są niczym nadzwyczajnym. Mimo tego porównania ze starymi analogami uniknąć się nie da. Nie mam porównania z analogowymi Canonami. Ale mój Pentax MX waży niecałe 500g, ME Super waży 460g, nawet profesjonalny LX ważył 570g. Dla mnie więc Z f jest za ciężki.
A jeśli chodzi o pierścień przysłony to co mnie obchodzą obiektywy Canona RF? Ma być analogowy look and feel? To niech Nikon zrobi podpisany pierścień na obiektywach. Fuji zrobił.
Bo Fuji od początku zrobił taki look, 2012, oraz szkła z pierścieniem jako filozofię systemu X. Teraz idą natomiast w nowoczesny design czego przykładem jest xh2, xh2s i nowe gfxy. Natomiast kultowa już seria X100 w odsłonie x100v gdzie popyt wielokrotnie przwyzszyl podaż, skłania pewnie Nikona do takiego ruchu. Aparat Zf mimo że fajnie wygląda, będzie raczej niszowy, kupią go dotychczasowe raczej użytkownicy Nikona, czy ktoś więcej? Nie sądzę. Ten trend już się wyczerpał. Nikon załapał się na końcówkę. Oczywiście nie zmienia to faktu że body jest ładne. Mnie się podoba.
--- Kolejny post ---
Gdybym miał się czegoś uczepić to tego że nie ma osobnych przycisków AF-L i AE-L z tyłu obok siebie. No i może tych 24mpix. Dla mnie 30mpix to brzmiałoby zdecydowanie lepiej. Więc powiem tak - ładna hipsterska biżuteria :) A obecnie w ramach hipsterskiej biżuterii robi u mnie Xpro3 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Bo Fuji od początku zrobił taki look, 2012, oraz szkła z pierścieniem jako filozofię systemu X. Teraz idą natomiast w nowoczesny design czego przykładem jest xh2, xh2s i nowe gfxy.
Czy idą? No jeśli kolejne X-T6 będzie w takiej formie to można tak powiedzieć. Teraz po prostu na 10 rocznicę wydali dwa modele XH przez co mamy 2x PASM. X-H teoretycznie było od początku hybrydowym aparatem. X-S to seria dla vlogerów. No a cała reszta to już dobrze znany design.
Bardzo elegancko się prezentuje.
Pamiętam jak jeszcze za komuny trafił w moje ręce FM2 - boszsz jakie zrobił na mnie wtedy wrażenie. To było coś spektakularnego :D.
Fajny taki powrót do przeszłości.
Akurat FM2 był zawsze moim marzeniem i teraz go mam. I powiem Wam coś. Ten nowy Nikon Z, może i jest ładny, na pewno robi świetne zdjęcia i na pewno jest solidnie wykonany. Tylko że stawianie na sentymenty dotyczące FM2, jest całkowicie chybione. To tak, jakby porównywać nowego VW Beetle do starego Garbusa. Nikon FM2 był aparatem genialnym, bo był ideałem prostoty, niezawodności i trwałości. To była zupełnie inna filozofia robienia zdjęć.
I takie pytanie, z głupia frant. Czy mogę odpiąć od mojego Nikona FM2, doskonałą pięćdziesiątkę f1.8 i ot tak, założyć ją do tego Zf ? Bo jeśli nie, to tym bardziej odwoływanie się do legendy FM-2 nie ma sensu.
Żeby było jasne, ja nie mam nic przeciwko temu aparatu. Niech se bedzie! Nie podoba mi się tylko żerowanie na legendach, zwłaszcza wtedy, gdy reklamowany produkt, z legendą nie ma nic wspólnego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
I takie pytanie, z głupia frant. Czy mogę odpiąć od mojego Nikona FM2, doskonałą pięćdziesiątkę f1.8 i ot tak, założyć ją do tego Zf ?
Do Df mogłeś https://www.nikonusa.com/en/learn-an...-nikon-df.html
ale on był pewnie za gruby https://cameradecision.com/topviewsi...comparison.jpg
Nikon od lat żeruje na własnej legendzie. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Bo Fuji od początku zrobił taki look, 2012, oraz szkła z pierścieniem jako filozofię systemu X. Teraz idą natomiast w nowoczesny design czego przykładem jest xh2, xh2s i nowe gfxy. Natomiast kultowa już seria X100 w odsłonie x100v gdzie popyt wielokrotnie przwyzszyl podaż, skłania pewnie Nikona do takiego ruchu. Aparat Zf mimo że fajnie wygląda, będzie raczej niszowy, kupią go dotychczasowe raczej użytkownicy Nikona, czy ktoś więcej? Nie sądzę. Ten trend już się wyczerpał. Nikon załapał się na końcówkę. Oczywiście nie zmienia to faktu że body jest ładne. Mnie się podoba.
[...]
Generalnie podoba mi się wszystko co vintage, a sprzęty o których mowa mają taki look. Design Fuji - super, Nikony Zf(c) super. Przy czym akurat Zf wygląda mi na wielką landarę. Pomijając aspekt wizualny, a biorąc pod uwagę jego wagę przydałby się grip. No ale wizualnie by nie pasował.
Co do filozofii sterowania pokrętłami to Candar ma rację, że trzeba najpierw spróbować ją poznać, a nie pisać że słaba. Czytałem recenzje ergonomii Zfc, gdzie ludzie (chociażby tacy, którzy używali Fuji) piszą że to tylko kwestia przyzwyczajenia.