Odp: Voigtlander 50/1 Nokton RF
Tak zabrakło miliona rzeczy. Wytłumaczę się, wkleiłem bo znam gościa, opis szkła jest i zdjęcia jak szkło wygląda w wersji klasycznej. Natomiast jego testy obrazu co pokazuje, jak sam mówi "zdjęcia byle czego" to trochę zonk.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
a widzisz. to juz jakby bardziej, przynajmniej mozna poogladac jak obrazuje
chociaz to po mojemu nadal nie jest szklo do focenia mlodyc doop (jakby tego ladnie nie nazwal) :) oczywiscie mozna, bo kto bogatemu zabroni, ale to szklo najbardziej daje czadu po cmoku, ze zrodlami swiatla w tle. cos jak nikonowski Noct 58/1.2...
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Tak zabrakło miliona rzeczy. Wytłumaczę się, wkleiłem bo znam gościa, opis szkła jest i zdjęcia jak szkło wygląda w wersji klasycznej. Natomiast jego testy obrazu co pokazuje, jak sam mówi "zdjęcia byle czego" to trochę zonk.
Nie trzeba. To niestety norma wśród testów na YT gdzie niewiele osób potrafi pokazać zalety konkretnego obiektywu wychwalając wyłącznie suche dane techniczne producenta, których nie potrafią w żadem sposób pokazać na zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a widzisz. to juz jakby bardziej, przynajmniej mozna poogladac jak obrazuje
chociaz to po mojemu nadal nie jest szklo do focenia mlodyc doop (jakby tego ladnie nie nazwal) :) oczywiscie mozna, bo kto bogatemu zabroni, ale to szklo najbardziej daje czadu po cmoku, ze zrodlami swiatla w tle. cos jak nikonowski Noct 58/1.2...
Z takimi szkłami, odpowiednie tło kluczowym będzie. A czy młoda czy starsza, co kto lubi i ma pod ręką.
TU jest wątek tego szkła. Ja mam noktona VM 50/1.2 - podobny obrazek dają.
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1741370
No test z d***py to fakt. Ale Voitek tak ma że wypuszcza szkieł rocznie tone i zero sampli, testów. Niczego. Kto to kupuje? Chyba ślubniacy by chwalić się czarnobiałymi bąblami z 40 1.4 głównie. Podobno kolory mają słabe Voitki.
P.S Cybulski ty masz mistrza pojeb***nego na maxa bokehu. Chyba nic nie przebija 7artisans 50/1.1 czy to nie ten?
Ja już się przekonałem do RF50L. Mimo, że początkowo wrażenia nie zrobił. Nudny na maxa bokeh ale co tam porobili z aberracjami to nie mam pytań. Tam na 1.2 jest od brzegu do brzegu tak samo równo na każdym dystansie, a nie tylko z bliska. No jak by dać komuś z wadą wzroku idealnie dobrane okulary. Jak zrobią 35L na takim samym poziomie to sprzedaję nerkę. Jak ktoś na VAT to może mieć teraz 50L za 7 koła. Sorry za oftop.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
No test z d***py to fakt. Ale Voitek tak ma że wypuszcza szkieł rocznie tone i zero sampli, testów. Niczego. Kto to kupuje? Chyba ślubniacy by chwalić się czarnobiałymi bąblami z 40 1.4 głównie. Podobno kolory mają słabe Voitki.
P.S Cybulski ty masz mistrza pojeb***nego na maxa bokehu. Chyba nic nie przebija 7artisans 50/1.1 czy to nie ten?
Ja już się przekonałem do RF50L. Mimo, że początkowo wrażenia nie zrobił. Nudny na maxa bokeh ale co tam porobili z aberracjami to nie mam pytań. Tam na 1.2 jest od brzegu do brzegu tak samo równo na każdym dystansie, a nie tylko z bliska. No jak by dać komuś z wadą wzroku idealnie dobrane okulary. Jak zrobią 35L na takim samym poziomie to sprzedaję nerkę. Jak ktoś na VAT to może mieć teraz 50L za 7 koła. Sorry za oftop.
Tak to ten 50/1.1. On jednak jest trochę mydlany na 1.1. Tło zrobi dobre ale trzeba mieć tam odpowiednie światło.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja pitole...
obiektyw unikatowy, jedyny w swoim rodzaju.
i podpieli do niego fotografa chodnikow i kamykow...
a mozna bylo dac komus, kto ma pojecie do czego taki obiektyw sluzy... :roll:
epic fail :D
Czy ja już mogę udawać, ze zrobiłem to zdjęcie tym Noktonem, czy jeszcze mam na coś zaczekać?
Załącznik 15054
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jak pisałem, na otwartej przysłonie jest lekko mydlany. Jeśli w tle nie ma odpowiedniego światła to wygląda mniej więcej tak w kadrze z bliska, na tym co mam w ogródku
7artisans 50/1.1, bez korekt, z czystego rawa, musiałem tylko odchudzić trochę jpga aby tu wstawić bo wychodził koło 30mb
Załącznik 15055
Załącznik 15056