to co byś polecił? potrzebuję spacerówki.
Wersja do druku
Do R10 lub do R50? Tak na serio, to nie wiem, bo nic sensownego nie widzę. Ja kupiłem R7 żeby do niego przyspawać konkretny teleobiektyw i żadne inne szkiełka mnie nie interesują, a w razie czego podłączę EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 STM przez adapter. Jeszcze tego nie zdążyłem zrobić, więc nie wiem, jak się spisze, ale właśnie takiego podstawowego kita brak w tym systemie, a zawsze był do wszystkich poprzednich APS-C. Sugerował bym się wstrzymać, to może Canon wreszcie wypuści coś lepszego, niż on. EF-S 18-135 mm w obojętnie której wersji też mz będzie lepszy od tego RF 18-150, albo 15-85. Niestety, sytuacja jest taka, że trzeba ciągnąc optykę z poprzednich systemów, bo w segmencie RF-S jest bida, że aż piszczy.
Dzięki za opinię :) tak, masz rację - R7 jako apsc w tym systemie jest poza konkurencją. Jednakże jest też poza moim budżetem; poza tym nie każdy potrzebuje R7. Dla mnie nawet R10 to więcej niż potrzebuję, bo w sumie celowałam w R50. Jednkaże okazuje się, ze R10 ma promkę w zestawie z rf-s 18-150 i wychodzi cenowo korzytniej niż R50 z tym samym szkłem. Stąd padło na R10. Miałam go dziś w ręce i leży ok. Funkcje i wydajność wydają się nawet ponad moje potrzeby, więc nie sadze bym była nim zawiedziona.
Co do obiektywów, to z Canonem od jakiegoś czasu trochę trudno się dogadać w tej kwestii i chyba jeszcze długo się to nie zmieni. W eMkach tak rozwijali system, że się nie rozwinął :D w Erkach też już rozwiją trochę i ... no cóż kręcą się wokół jednego tematu - przyroda lub portrety... Jak focisz macro czy dużą architekturę to lipa... ok. mamy rf85 Macro... no tak, makro z odwzorowaniem 1:2 :D i to za 3000 zł; śmiać się czy płakać - nie wiem... ultraszerokiego nie ma, a ryba fajna ale kto to kupi za ponad 11000zł... więc zostają chińczyki :D :D:D Także jak widzisz z Canonem jest tak, że albo w ten system się wchodzi albo nie... i raczej przez jakiś czas to się nie zmieni... bo klienci Canona to wierne i zaradne grono :D
Trzymaj kciuki, obym sprzedała szkła ef-m i posiadała tego R10 bo już się tak napaliłam, że chyba nic tego nie zmieni :D
... no i wygadalam :( właśnie przeczytała, ze rf 16mm ma ogromną dystorsję beczkowatą :( o mamo... ten sytem jest dla mnie chyba jednak bezużyteczny :( bez tej rf16mm nie idzie ...
Przecież ra dystorsja jest korygowalna jednym kliknięciem myszki w Lightroom, albo wręcz bezpośrednio z poziomu aparatu robiąc JPG.
Próba załatwienia wszystkiego jednym systemem to albo FF, albo coś innego, niż Canon RF-S. Jeżeli masz EF-M 11-22, to bym to trzymał z jakimkolwiek korpusem M, nawet gdyby się paliło i waliło.
nie używam LR - nie opłaca mi się i nie wiem czy Affinity sobie poradzi. Zaś JPG ... kupuje ten aparat by mieć wpływ na to jak wygląda moja fota... jpg mnie nie satysfakcjonuje :(
--- Kolejny post ---
własnie zastanawiam się czy nie zostać póki co jednak przy m6. Trochę podoba mi się ta r10, ale...
Jeśli kupisz R10, to masz darmowe programy do ściągnięcia ze strony Canona, w tym DPP do obróbki RAW.
Warunek jest, że trzeba mieć win 10 lub wyżej w kompie.
Ja póki co mam Win 7 i próbuję Darktable czy Raw Therapy.
Darmowe, ale należy poświęcić im trochę czasu.......... no, więcej niż trochę.
Chodzi prędzej o możliwość instalacji na danym systemie ?
Ja ściągnąłem ten plik na kompa, ale odmówił zainstalowania się na Win7
Skoro masz go na win 8.1 , to oznacza najniższy system do instalacji.