Odp: Canon EOS R + lampa błyskowa (jaka?)
Ok. Czyli tak z grubsza, dla wyjaśnienia. Kupuję jakąś lampę, podłączam ją do aparatu na stopkę i ona działa? A jeśli chcę np. lampę położyć gdzie indziej w pomieszczeniu i ją wyzwolić z aparatu, to już wtedy muszę dokupić ten cały moduł sterujący (wyzwalacz)? I to jego podłączam pod stopkę w aparacie, a lampę wtedy mogę sobie kłaść gdzie zechcę?
Dobrze to rozumuję?
Jak masz lampe z radiem to niczego nie musisz dokładac. Wystarczy wyzwalacz na aparacie i lampa. Większość nowych lamp ma wbudowane radio.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ok. Czyli tak z grubsza, dla wyjaśnienia. Kupuję jakąś lampę, podłączam ją do aparatu na stopkę i ona działa? A jeśli chcę np. lampę położyć gdzie indziej w pomieszczeniu i ją wyzwolić z aparatu, to już wtedy muszę dokupić ten cały moduł sterujący (wyzwalacz)? I to jego podłączam pod stopkę w aparacie, a lampę wtedy mogę sobie kłaść gdzie zechcę?
Dobrze to rozumuję?
Kminisz jak należy :D
O ile jest to możliwe w danym pomieszczeniu i sytuacji, to warto wyzwalać lampę zdalnie, bo wtedy charakter oświetlenia nie ulega większym zmianom, a łażąc z lampą na bieżąco trzeba kombinować z ustawieniem palnika.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Kupuję jakąś lampę, podłączam ją do aparatu na stopkę i ona działa? A jeśli chcę np. lampę położyć gdzie indziej w pomieszczeniu i ją wyzwolić z aparatu, to już wtedy muszę dokupić ten cały moduł sterujący (wyzwalacz)? I to jego podłączam pod stopkę w aparacie, a lampę wtedy mogę sobie kłaść gdzie zechcę?
Inna wersja to dokupienie drugiej lampy pracującej w tym samym systemie radiowym i wykorzystanie obu lamp w układzie Master-Slave. Lampa na sankach pracuje jako master i steruje błyskiem tej drugiej lampy i swoim. Parametry można ustawić osobno dla każdej lampy. Nie musisz kupować sterownika.
Przyszedł mi dzisiaj Godox V1. "Udało" się kupić jakiś model powystawowy. Wizualnie nówka, ale włączam go, robi się zielony przycisk błysku testowego , naciskam i ****. Rozumiem że w każdych warunkach naciskając ten przycisk błysk powinien się wyzwolić? Czy muszę tam coś jeszcze ustawić? Ta dioda doświetlająca działa, ale nie kupowałem latarki tylko lampę błyskową:)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Przyszedł mi dzisiaj Godox V1. "Udało" się kupić jakiś model powystawowy. Wizualnie nówka, ale włączam go, robi się zielony przycisk błysku testowego , naciskam i ****. Rozumiem że w każdych warunkach naciskając ten przycisk błysk powinien się wyzwolić? Czy muszę tam coś jeszcze ustawić? Ta dioda doświetlająca działa, ale nie kupowałem latarki tylko lampę błyskową:)
Tu masz instrukcję: https://pl.manuals.plus/godox/v1f-tt...a-flash-manual
Przycisk błysku testowego to ten na dole po lewej stronie oznaczony błyskawicą. Jeśli nie wyzwala lampy (zakładam, że włożyłeś naładowany akumulator i włączyłeś lampę) to znaczy ze lampa jest zepsuta. Pisząc bardziej dosadnie wystarczyło, że podczas transportu kurier rzucił paczką i palnik lampy (żarnik) uległ uszkodzeniu. W taki właśnie sposób zabiłem kiedyś swoją lampę do canona bo spadła mi na glebę (w autobusie dokładniej pisząc). Proponuję reklamować za niezgodność towaru z opisem! Pismo reklamacyjne powinno zostać dostarczone przez kupującego wraz z towarem niezgodnym z opisem do sprzedawcy osobiście lub w formie listu poleconego z potwierdzeniem odbioru. Od sprzedawcy można żądać naprawy lub wymiany towaru, obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy w przypadku poważnych wad.
Nawiasem pisząc ostatnio DPD zgubiło mi paczkę i podobno mają w regulaminie zapis, że mogą jest szukać miesiąc a ja mogę im skoczyć.
Załącznik 14298
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
(...)
Nawiasem pisząc ostatnio DPD zgubiło mi paczkę i podobno mają w regulaminie zapis, że mogą jest szukać miesiąc a ja mogę im skoczyć.
Chyba wszyscy "operatorzy" mają tak w regulaminach, bo to wynika wprost z Prawa przewozowego, art. 52. który stanowi, iż "Przesyłkę, która nie nadeszła do miejsca przeznaczenia wskazanego w liście przewozowym w ciągu 30 dni od upływu terminu przewozu, uważa się za utraconą."
Dlatego mają miesiąc na szukanie.
Już zwróciłem, paczka leży już w paczkomacie. Zamówiłem kolejną, też jakaś powystawowa, przyjdzie w środę. Swoją drogą interesujące, że ta stopka w aparacie znosi takie obciążenia lampy. Ona sobie trochę waży, a trzyma się na takiej stopce.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Już zwróciłem, paczka leży już w paczkomacie. Zamówiłem kolejną, też jakaś powystawowa, przyjdzie w środę. Swoją drogą interesujące, że ta stopka w aparacie znosi takie obciążenia lampy. Ona sobie trochę waży, a trzyma się na takiej stopce.
Trzeba uważać ;) jedną kiedyś wyrwałem bo ktoś na imprezie mi się przepychał i to nie jego wina, że trafiło na moją lampę ;) Generalnie nie jest to żaden problem, tylko trzeba zamawiać stopkę pod konkretny system z miesięcznym wyprzedzeniem :mrgreen:
https://www.youtube.com/shorts/k3LcM7I92oM
Załącznik 14313
Nie ma nic fajniejszego, jak z lampy, lub z aparatu, dyndają jakieś flaki :mrgreen: Też mi kiedyś zdjęli lampę z aparatu razem ze stopką, ale to była Practica.