Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Chłop zasługuje na medal. Dwa lata wytrzymał! Szkoda, że tak się musiał męczyć.
Wniosek - niech kupi Samsunga!
Ps. Mój dobry kolega raz powiedział cytuje: " do diabła z manualem, raz świeci słońce, raz za chmurami".
Hehe, 2 lata :) a kto to w ogóle jest, żeby przejmować się i kto mu kazał kupować szkła które do "niczego są" wg niego lub nie pasują ogniskowe? Już samo to mówi że gość chyba nie do końca wie co potrzebował w momencie zakupu. Teraz będzie Sony i dobrze, tam będą same zachwyty jak sądzę :D
canon - nikon - fuji - panasonic ff - panasonic m34 taraz sony facet ma niezły przerób lub niezłe potrzeby i jak widać nie ma systemów idealnych - dobrze że ktoś to przetestewał i ja nie muszę :mrgreen: ale tak jak pisałem np. uwaga o dwóch rożnych kartach w R5 dla mnie w punkt - kto takie rzeczy wymyśla i po jakiego grzyba nie ogarniam.
Więc Sony to już jego ostatnia deska ratunku inaczej będzie musiał rzucić to w h*j :D
--- Kolejny post ---
Nie oglądam filmów pt dlaczego rzuciłem taki czy inny system, mało mnie obchodzą opinie co komu nie pasowało albo co tam rewelacyjnego jest w nowym systemie który ktoś wybrał.
--- Kolejny post ---
Zresztą, niektórzy utuberzy musielby zamknąć kanał gdyby nie nagrywali takich filmów. No bo o czym mają je robić? O fotografii?wolne żarty, potrzeba za dużo kreatywnosci.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Więc Sony to już jego ostatnia deska ratunku inaczej będzie musiał rzucić to w h*j :D
Menu zobaczy to spadnie z rowerka - takie starsze dziadki to już mają ciężko z nauką. Wiem po sobie jak chciałem elektryczną gitarę ogarnąć.
https://youtu.be/DRUQ6s8-bEc
Wszystko w temacie. Jak macie robić kasiurę zrobicie canonem M50. A dzielenie włosa na 4 przy szklarni...
Sam mam R5, ale kupiłem aby dzieciakom robic foty. Do pracy na weekendach nadal targam 5d3 z 24-70 ;) a w mojej stałej od 9 do 5 robię właśnie M50 z 60 macro 35ka f2 i tym plastikowym efs10-18.
Wydaje mi się, że ludzie którzy skaczą często między systemami dzielą się na dwie kategorie: (1) tacy, którzy nie wiedzą czego chcą więc muszą wypróbować wszystko i (2) tacy, którzy poszukują sprzętu idealnego (taki nie istnieje).
Sam z Canonem rozstałem się dawno temu głównie dlatego, że chciałem aparat mniejszy i lżejszy niż lustrzanka (EOS R wtedy nie istniał a EOS M mnie nie pociągał). Jakość obrazowania się tak bardzo poprawiła w ostatnich latach, że właściwie nie ma specjalnie znaczenia, który system wybierzemy, chyba że gonimy za maksymalną ilością szczegółów. Mam teraz na ścianie wydrukowane zdjęcie z APS-C 24mpx w formacie 60cm x 90cm i wygląda rewelacyjnie. Canon robi świetny sprzęt i kłótnie który system jest lepszy są z reguły stratą czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
.Mam teraz na ścianie wydrukowane zdjęcie z APS-C 24mpx w formacie 60cm x 90cm i wygląda rewelacyjnie.
Zrobiłem kiedyś portret żony (5d3) niestety jak to noob trzymałem aparat krzywo, żeby złapać oko bocznymi. Po wyprostowaniu zostało 14Mpix i w 60x90 wygląda bdb.
wydruki zawsze wyglądają lepiej mam w robocie 90x60 z 500D wygląda świetnie
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nie oglądam filmów pt dlaczego rzuciłem taki czy inny system, mało mnie obchodzą opinie co komu nie pasowało albo co tam rewelacyjnego jest w nowym systemie który ktoś wybrał.
No właśnie w tym przypadku warto posłuchać argumentów bo są jednoznaczne:
- gościu lubi pojedyncze ujęcia dłuższe niż 30 min. a R5 mu na to nie pozwala - fakt;
- znika histogram przy filmowaniu - fakt;
- RF 14-35/4L posiada korektę softową dystorsji - fakt;
- ogniskowe RF24-105/4 i RF70-200/4L częściowo pokrywają się - fakt;
- posiadając RF24-105/4 i RF100-500 nie ma miejsca dla ogniskowych RF70-200/4 - fakt.
Pozostaje współczuć osobom, które wpakowały się w zestaw R5, RF14-35/4L, RF70-200/4L, RF100-500L skuszone niespotykaną dotąd kompaktowością tych szkieł.
Fakty te są znane i były znane w momencie gdy gość kupował sprzęt. Nic się nie zmieniło w między czasie.