Odp: Ogarnijże aparat - darmowa seria edukacyjna pod patronatem Canona
Dobre krótkie odcinki. Wszystko przedstawione jak należy. Warto polecić każdemu kto dopiero zaczyna i nie rozumie jeszcze podstaw :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Wiesz co, i tak i nie. Ludzie gdy mowia jak roboty sa ciezkostrawni do sluchania. Kamil moglby czytac z promptera, ale uwierz mi, ze cos takiego usypia. Rozumiem Twoj zarzut, ale wydaje mi sie, ze duzo wazniejsze jest przedstawienie zagadnienia w sposob zrozumialy i interaktywny niz skupianie sie na koncowkach ;)
Źle się zrozumieliśmy. Wasze filmy są bardzo dobre: fajnie sfilmowane - dynamicznie ale bez przesady, bez dłużyzn i głupich wstępów o niczym, ze swobodną i przyjemną narracją. Więcej, uważam że to bardzo dobry pomysł, gdy nawet tu, na specjalistycznym forum, widzi się pytania o podstawowe sprawy.
Chodzi mi o to, że jako cykl - bądź co bądź - edukacyjny, powinien posługiwać się fachowym językiem i to nawet w takiej trochę ortodoksyjnej odmianie. W końcu uczycie fotografowania.
--- Kolejny post ---
Mam pytanie z technologii: w jaki sposób rejestruje się to, co widać w wizjerze? Nie filmujesz przecież ekranu aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Źle się zrozumieliśmy. Wasze filmy są bardzo dobre: fajnie sfilmowane - dynamicznie ale bez przesady, bez dłużyzn i głupich wstępów o niczym, ze swobodną i przyjemną narracją. Więcej, uważam że to bardzo dobry pomysł, gdy nawet tu, na specjalistycznym forum, widzi się pytania o podstawowe sprawy.
Chodzi mi o to, że jako cykl - bądź co bądź - edukacyjny, powinien posługiwać się fachowym językiem i to nawet w takiej trochę ortodoksyjnej odmianie. W końcu uczycie fotografowania.
--- Kolejny post ---
Mam pytanie z technologii: w jaki sposób rejestruje się to, co widać w wizjerze? Nie filmujesz przecież ekranu aparatu.
Dzieki! Z jednej strony tak, z drugiej strony wez pod uwage, ze grupa docelowa to takze nastolatkowie - to sa dwa pokolenia roznicy. Jasne, poprawnosc jezykowa jest wazne, ale tak jak mowie, lepiej zeby Kamil brzmial naturalnie, jesli zaciaga i sie myli - to niech tak bedzie, byle nie byl zestresowany.
Co do technologii to dosc proste, zgrywamy obraz z aparatu po kablu HDMI do laptopa z wykorzystaniem zewnetrznego grabbera HDMI. Moznaby tez to robic z wykorzystaniem zewnetrznego recordera typu ATOMOS Ninja.
Dostepny jest juz czwarty odcinek serii: ostatni element trojkata ekspozycji, czyli ISO!
https://www.youtube.com/watch?v=ElJMHcoCMSE
Przedostatni odcinek pierwszego sezonu. Balans bieli i pliki RAW. I krakowski kazimierz o wschodzie slonca :)
https://www.youtube.com/watch?v=nX6tmC8ki6Y
Fajna inicjatywa, ze sposobu w jaki opisujesz projekt wnioskuje, że będą (są w montażu) inne serie / sezony?
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Fajna inicjatywa, ze sposobu w jaki opisujesz projekt wnioskuje, że będą (są w montażu) inne serie / sezony?
Na ten moment wiem tylko, ze za tydzień w środę wpada finałowy odcinek - a co później to zobaczymy :)
Filmików z fotografowaniem od podstaw chyba jest pod dostatkiem. Ale nawet tu na forum jest mała w wiekszości wiedza o filmowaniu... może więc zrób serie o filmowaniu od podstaw? :)
Mimo tego co pisza w innym watku na forum to wciaz fotografowanie aparatem jest wciaz numerem jeden na liscie potrzeb sklepow i producentow foto-video ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Dzieki! Z jednej strony tak, z drugiej strony wez pod uwage, ze grupa docelowa to takze nastolatkowie - to sa dwa pokolenia roznicy.
Zacznijmy od tego że nastolatkowie nie oglądają YT. Poza tym takich filmów są setki. Rozumiem że jesteś jakoś powiązany z cyfrowymi.pl i chcesz ich tu promować.