Odp: Siemka mam problem z szumami
Dobra rozumiem to wszystko i postaram się poprawić ?? ale jeszcze skorzystam wiem że canon 2000 to szału nie ma ale czy możecie polecić naprawdę ostry obiektyw do mojego APSC od razu mowie na L Canona mnie nie stać jak narazie co możecie polecić ??
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo8855
Dobra rozumiem to wszystko i postaram siÄ™ poprawić í ½í¸ƒí ½í¸ƒ ale jeszcze skorzystam wiem że canon 2000 to szaÅ‚u nie ma ale czy możecie polecić naprawdÄ™ ostry obiektyw do mojego APSC od razu mowie na L Canona mnie nie stać jak narazie co możecie polecić ??
Jaka ogniskowa?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jaka ogniskowa?
Myślałem nad 85 ale też kurde lubię teleobiektywy takie Ala uniwersalne od 20 do 200
Zacznij od przymknięcia 50-tki którą posiadasz. Nie ma obowiązku robienia zdjęć na f1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Zacznij od przymknięcia 50-tki którą posiadasz. Nie ma obowiązku robienia zdjęć na f1.8
No ok spoko ale i tak bym chciał w 2 obiektyw się uzbroic
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo8855
Uniwersalny obiektyw w zakresie ca 20-200 mm nie będzie tym, o co Ci chodzi, jeśli idzie o ostrość. Natomiast bardzo ostry i budżetowy jest EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS STM, i tego możesz kupować w ciemno.
Co do tego pokazanego zdjęcia- robienie obiektu w ruchu, z bliska, obiektywem 50 mm f/1,8 STM, przy pełnej dziurze, to nie był najszczęśliwszy pomysł, bo on wtedy ani nie rysuje, ani nie ma wystarczającej głębi ostrości, aby obiekt poza nią nie wyszedł, a nie jest demonem szybkości w ustawianiu ostrości, tym bardziej, że korpus też nie jest. Przymykaj obiektyw przynajmniej do f/2,5 żeby poprawić rozdzielczość, i przynajmniej do f/4, gdy fotografujesz jakiś ruch. Przy pełnej dziurze ostrość musi być nastawiona perfekcyjnie a i tak dalej na APS-C szału nie będzie.
Wg mnie popróbuj robić tą 50tką robić zdjęcia, potrenuj i spróbuj zauważyć czego Ci brakuje. Tj czy np często fotografujesz w domu i musisz oddalać się od obiektu, czy np chodzisz po górach i potrzebujesz jakiegoś zooma jednak. Warto samemu dostrzec czego Ci brakuje, bo tak to pewnie ludzie mogą Ci polecać wszelkie fajne obiektywy, ale pytanie czy ich potrzebujesz?
Dziekuje wszystkim za zaangażowanie. Spisałem sobie już wszystko co powinienem zrobić i czemu bardziej się przyjrzeć jeśli coś chciał by jeszcze dodać to zapraszam dalej do dyskusji chetnie wysłucham ?
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo8855
Cześć. polecany tutaj 55-250 STM jest jednym z najlepszych obiektywów na APSC Canona. Światło d*py nie urywa, ale na prawdę fajny obiektyw. Gdybyś był zainteresowany kupnem, to pisz na pirv. Mam do sprzedania stan sklepowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
padraig1
Cześć. polecany tutaj 55-250 STM jest jednym z najlepszych obiektywów na APSC Canona. Światło d*py nie urywa, ale na prawdę fajny obiektyw. Gdybyś był zainteresowany kupnem, to pisz na pirv. Mam do sprzedania stan sklepowy.
W EF 100-400L f/4,5-5,6 II też światło d*py nie urywa :mrgreen: