Odp: Canon RF 100-300mm f2.8L IS USM
Ta sigma to juz nastoletnia konstrukcja, nie ma czego porównywać.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Ta sigma to juz nastoletnia konstrukcja, nie ma czego porównywać.
Jak poczytasz sekcje komentarzy to powtarzaja jak mantre ze Canon zwariowal, bo Sigma 4x tansza :) narodowa cecha, dobrze bo tanio, tanio wiec dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Jak poczytasz sekcje komentarzy to powtarzaja jak mantre ze Canon zwariowal, bo Sigma 4x tansza :) narodowa cecha, dobrze bo tanio, tanio wiec dobrze.
Najwięcej do powiedzenia na temat tego szkła mają Ci którzy go nigdy nie kupią.... ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Najwięcej do powiedzenia na temat tego szkła mają Ci którzy go nigdy nie kupią.... ;)....
Przecież to norma i standard. Trzeba narzekać, że drogie i dalej narzekać, że nas nie stać a później napisać, że przecież Sigma ma takie samo szkło już 15 lat...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I właśnie dlatego narzekają.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
I właśnie dlatego narzekają.
I tak sie kreci promocja producenta... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dla zawodowca, który nie ma nic przeciwko noszeniu ciężarów ze sobą, dobra puszka Canona + RF 28-70 F2 + RF 100-300 to zestaw marzenie (4kg szkła plus puszka). Ja po 2 latach romansu z R6 wróciłem do systemu Sony (A1), a głównym powodem jest szkło Tamrona 35-150 F2-2.8 (rewelacyjne BTW), ale chciałbym mieć takie szkiełko 100-300 F2.8. To, że cena jest lekko niedorzeczna jak na polskie warunki, no taki jest biznes. Od 2010 na rynku fotograficznym jest ponad 80% spadek sprzedaży, a biznes musi się zgadzać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
O, jagular! Ty tez tutaj :) na pclabie trochę więcej postów w dziale foto :)
Co do porównań tego szkła do Sigmy to jak ktoś nie żartuje to ciężko traktować potem kogos serio… :)
Tja, tutaj chyba mniej jest postów foto, a więcej fototechniki :)
Nie mam pojęcia, jak wypadałaby wspomniana Sigma w porównaniu do tego cuda, ani dlaczego miałoby to być istotne. Będzie rynek dla Canona, będzie rynek dla Sigmy.
Zresztą, jak na pclabie pisałem: gdybym się interesował tego zakresu ogniskowymi (i nie miał budżetu na $10K), to bym po prostu zmienił system na inny. W końcu to tylko narzędzie...prawda?
Zresztą...przy polskiej inflacji to ten obiektyw to będą 2 minimalne krajowe już za kilka lat :E Panowie, poczekajcie chwilkę :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Co do porównań tego szkła do Sigmy to jak ktoś nie żartuje to ciężko traktować potem kogos serio… :)
Nikt już nie traktuje...
Ja mam maleńkiego i lekkiego 100-300/5.6L i nie mam zamiaru nawet zmieniać na tego drogiego i ciężkiego klocka.