Odp: Prośba o tłumaczenie do serwisantów i techników
Dokładnie o tym samym pomyślałem, bo proclub ma infolinię i nie pogadasz wcale. Wolałem zapytać z ciekawości Was. Kosztorys i tak łyknąłem jak pelikan cegłę.
P.s. obiektyw z 2010 r. bez śladów rozkręcania na śrubach i z drobnymi pyłkami w środku, bardzo zadbany. Miał prawo się chyba rozchwiać po latach...
masz jakieś szczęście do obiektywów z problemami - zmieniłbym dostawcę
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
masz jakieś szczęście do obiektywów z problemami - zmieniłbym dostawcę
To są stare obiektywy. Wrzucone na specjalistyczny sprzęt zawsze będą wykazywać jakieś usterki. Kupowałem używkę i liczyłem się z tym. Jestem pewien, że przy każdym kilkunastoletnim obiektywie serwis znajdzie jakieś problemy.
Cytat:
Zamieszczone przez
padraig1
To są stare obiektywy. Wrzucone na specjalistyczny sprzęt zawsze będą wykazywać jakieś usterki. Kupowałem używkę i liczyłem się z tym. Jestem pewien, że przy każdym kilkunastoletnim obiektywie serwis znajdzie jakieś problemy.
Skoro posłałeś go do proclub to jednak coś z nim nie jest tak bo jednak działających obiektywów się im nie wysyła (chyba, że to jako przegląd). Mam 24-105L od 2008, który sporo zdjęć narobił, przeleciał kawał świata i jedyną rzeczą jaką mu się zrobiła to pad flexa przesłony rok temu. Tubus się wysuwa ale to standard. Jak był ostry tak ostry jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Skoro posłałeś go do proclub to jednak coś z nim nie jest tak bo jednak działających obiektywów się im nie wysyła (chyba, że to jako przegląd). Mam 24-105L od 2008, który sporo zdjęć narobił, przeleciał kawał świata i jedyną rzeczą jaką mu się zrobiła to pad flexa przesłony rok temu. Tubus się wysuwa ale to standard. Jak był ostry tak ostry jest.
Wysłałem na przegląd i czyszczenie wnętrza. Nie spodziewałem się problemów, bo zdjęcia robi dobre. Jestem po rozmowie ze sprzedawcą, który pokryje część kosztów. Jak ktoś jest cebulakiem i nie stać go na nówkę RF, to tak jest...
Jak robi dobre zdjęcia, to zastanowiłbym się czy w ogóle to ruszać. Obiektywy współczesne są konstruowane z zapasem na nieskończoności - znacznik to takie wydłużone L. Autofokus cały czas ma zapas mechaniczny na prawidłowe ustawienie. Sprzedający nawet nie musiał wiedzieć o tej wadzie.