Odp: jak uzyskać taki efekt
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To jest główny mankament wszelkich presetów.
Swego czasu zainstalowałem tego sporo w moim LR i jakoś mi się nie spodobały. Owszem to co Martin87 nazywa plastikiem to zwyczajne wierne oddanie rzeczywistości - niekoniecznie interesujące. Film daje poważne zniekształcenie barw i tonacji i to już jest jakby kreatywne. W rezultacie wolałbym chyba obrabiać indywidualnie każdą fotkę lub pakiet fotek.
Czyli projektanci aparatu (w tym oprogramowania + ustawienia wstępne) zadbali o to byśmy na swoich monitorach w domu widzieli dokładnie to co widzą nasze oczy nim naciśniemy spust.
I uważasz że Martin87 nazywa to plastikiem.
Jeśli tak to my cały czas widzimy plastikowy świat.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli projektanci aparatu (w tym oprogramowania + ustawienia wstępne) zadbali o to byśmy na swoich monitorach w domu widzieli dokładnie to co widzą nasze oczy nim naciśniemy spust.
I uważasz że Martin87 nazywa to plastikiem.
Jeśli tak to my cały czas widzimy plastikowy świat.
jp
Maksymalnie wierne zobrazowanie to jedna z możliwości prezentacji świata. Oprócz stylu Faithful mamy też inne wbudowane w body - po coś są.
Do tego cała masa presetów w programach do wywoływania i obróbki. Każdy może poszukać swojej wizji uzyskanej na podstawie wiernie zarejestrowanego obrazu.
Dla mnie "plastikowy" jest obrazek przypominający render komputerowy znany z gier i filmów sf.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Maksymalnie wierne zobrazowanie to jedna z możliwości prezentacji świata. Oprócz stylu Faithful mamy też inne wbudowane w body - po coś są.
Do tego cała masa presetów w programach do wywoływania i obróbki. Każdy może poszukać swojej wizji uzyskanej na podstawie wiernie zarejestrowanego obrazu.
Dla mnie "plastikowy" jest obrazek przypominający render komputerowy znany z gier i filmów sf.
ok, ta definicja plastikowego obrazu jest mi bliższa.
I takie zdjęcia praktycznie dają jpg wprost ze smartfonu S22 Ultra, pewno to zwiększa popyt.
Ale przyroda potrafi czasem (ale tylko niestety chwilowo) wygenerować jeszcze bardziej "plasikową" rzeczywistość
jp
To teraz ja nieśmiało dołączę do rozwijającej się dyskusji i zapytam - Czy możesz pokazać jakieś konkretne przykłady "jeszcze bardziej plastikowej rzeczywistości wygenerowanej przez naturę" ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To teraz ja nieśmiało dołączę do rozwijającej się dyskusji i zapytam - Czy możesz pokazać jakieś konkretne przykłady "jeszcze bardziej plastikowej rzeczywistości wygenerowanej przez naturę" ?
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Nigdy nie widziałeś zachodów słońca które zaskoczyły Cię nienaturalną kolorystyką, przesyceniem itd. np. gdzieś "blisko równika" ?
Dla mnie to było cos więcej niż ... render komputerowy znany z gier i filmów sf.
jp
Zależy co kto rozumie przez określenie "plastikowy". Jeżeli ma to być epitet dla nienaturalnie podkolorowanych zdjęć, to słowo "nienaturalny" we wszystkich odmianach jest wystarczające.
Ja przez określenie "plastikowy efekt" określam zdjęcia ostrzone w sposób pogrubiający i nadający przestrzenności drobnym detalom, przez co wyglądają one jak odlew z plastiku.
Plastikowy zachód słońca z nienaturalną kolorystyką i przesyceniem. Kuźwa jakie mamy teraz szczęście, że nie musimy takiego szajsu oglądać, bo w razie czego nam to samsung lub sony właściwie skoryguje.
Boże mój. Boże. Dokąd ten świat zmierza?
Natura czasem daje tak niewyobrazalny spektakl że oddanie go na fotce jedynie po drobnych korektach wywoluje u odbiorcy reakcję „oj za duzo fotoszopa”, a wcale nieprawda [emoji4]
Ja stoję w opozycji do wielu aktualnych fotografów, ktorzy foty przerabiają tak silnie, że są kompletnie odrealnione jak np. calkowite usunięcie tła, przeciągnięcie suwaczków textury do granic, wyciągnięcie szczytów górskich taaaak mocnoooo do góry jakby fałdowanie alpejskie w Tatrach dostało nagle gwaltownego kopa, albo wpadnięcie w dziurę hdr, choc tego już nie obserwuję aż tyle co 10 lat temu.
Ja próbuję oddać naturę taką jaka ona jest, bez silnej ingerencji w postprodukcji. Wolę poczekac na lepsze swiatlo albo znalezc lepszy kadr niż przerabiać polowe zdjecia.
Mam podobnie. Prawie zawsze poprzestaję na obróbce globalnej i to w rozsądnych granicach suwaczkowania. Jak muszę zrobić za dużo lub coś wstawiać czy usuwać, to wyrzucam takie zdjęcie, bo uznaję że źle je zrobiłem.