Co do wykorzystania światła błyskowego z parasolką piszesz o balansie światła, czy chodzi o temperature?? Jakieś filtry na lampe??Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Wersja do druku
Co do wykorzystania światła błyskowego z parasolką piszesz o balansie światła, czy chodzi o temperature?? Jakieś filtry na lampe??Cytat:
Czyli ogólnie najprościej co? RAW i zabawa w HDR?
Sam musze przyznać, że suknia ślubna i czarny garniak to trudny temat :-D
Zwłaszcza jak jakieś refleksy padają na suknie (przez liście); lub chociażby w kościele przez witraże.
Ostatnio zrezygnowałem całkiem z lampy.
ISO 800, Tamron na 2.8, czasy na granicy poruszenia i... wyciąganie w C1 o 1-1,5 działki :-D
Wyszło wystarczająco dobrze; tzn wystrczająco jak dla klienta ;) Ale to już inny temat.
Pozdro!
Chodzi o balans miedzy swiatlem zastanym w cieniu i oswietlonym tlem, przy duzej roznicy pierwszy plan oswietlony blyskiem razi troche sztucznoscia. Dodatkowy efekt "naklejenia na tlo" poteguje mala GO.Cytat:
Zamieszczone przez mganko
Tutaj taki maly przyklad, zachwiania tej naturalnosci, choc moze do calego zdjecia to pasuje
Tu jest juz lepiej:
Balans bieli przy swietle w ciagu dnia, nie ma raczej problemow, troche trudniej jest o zachodzie slonca:-D
Widzę że temacik się ruszył ... co mnie niezmiernie cieszy :)
Jarku masz absolutną rację jest to jakiś sposób ...a i tak sztuczność, sztuczność i jeszcze raz sztucznść :(Cytat:
... no i jak widać pozostaje problem z detalami.
... jakoś zawsze przychodzi mi stawać przed wyborem czy detale na sukni "młodej" czy garniak "młodego" ... oczywiście wybieram "młodą" ;)
i konczac temat jeszcze dwa przyklady.
Swiatlo blyskowe z parasolki, do oswietlenia wiekszy obszar niz mogla poradzic sobie blenda, po za tym, nie dalo rady tak odbic swiatla. Sadze, ze tu juz o wiele mniej sztucznosci w swietle
i drugi przyklad, na granicy przeswietlen w najwazniejszych partiach doswietlenie blenda i w pelni naturalny efekt ;)
o ile w przypadku plenerów można sobie kombinowac z blendami i parasolkami, to w reportazu polecam dopalanie lampa i fotografowanie w raw. jezeli ktos nie lubi sie bawic z konwersja raw, to proponuje ustawic w aparacie kontrast na -1.
A może cuś takiego:
http://www.juergenspecht.com/truesto...=1&storypage=2
:mrgreen:
Pozwole troche sie nie zgodzic. Inteligentny asystent potrafi zdzialac cuda:-DCytat:
Zamieszczone przez sven
u mnie "inteligentny asystent" robi w tym czasie drugi slub:)Cytat:
Pomysł niezły i w dodatku działa:)Cytat:
Zamieszczone przez Gibbon