Odp: Jaki dysk na magazyn zdjęć?
Kiedyś były informacje, że nagrania muzyczne na taśmach należało przesłuchiwać (albo przynajmniej przewijać) aby zapis nie ulegał degradacji. Nowoczesne dyski potrafią w czasie bezczynności dokonywać automatycznego skanowania zawartości dysku i podejrzewam, że w przypadku problemu z odczytem danego sektora mogą realokować dane do puli nadmiarowej. W moim NASIE z czterema dyskami IronWolf po skończeniu operacji odczytu potrafią jeszcze przez kilkadziesiąt sekund słyszalnie poruszać głowicami. Kiedyś był przypadek dysków desktopowych które piszczały/gwizdały w czasie bezczynności - w opisie aktualizacji firmware była informacja, że poprawiono algorytm auto-konserwacji dysku aby uniknąć wydawania takich dźwięków. Sądzę, że nie ma konieczności regularnego przekopiowywania danych a jedynie regularne ich używanie i posiadanie backupu.
Kopie danych trzymam na serwerze domowym dla łatwego dostępu oraz na dwóch dyskach zewnętrznych hdd. Zawsze mam trzy kopie. Nie polecam używać dysków ssd do trzymania archiwum.
Taśmy magnetyczne należało przewijać co jakiś czas a niekoniecznie odtwarzać. Mam taśmy zarówno kasety jak i do magnetofonu szpulowego nagrywane 40 lat temu i zapis magnetyczny nie zniknął. Niektóre taśmy na skutek składowania w złych warunkach (wilgoć) posklejały się i nośnik magnetyczny odrywa się od podkładu.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
W blaszaku mam tego Ironwolfa 4TB a jako archiwum 8TB WD. Taka niby dywersyfikacja ;)
ja poczytalem o tych dyskach i kupilem 6 t Toshiby
Ja też mam zmagazynowane, praktycznie "wszystkie" cyfrowe które po 2-3 dniach od zrobienia uznałem za ważne.
Ale ile zdjęć w ciągu ostatniego roku wyciągaliście "z magazynu" które były starsze niż np. 2 lata ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ja też mam zmagazynowane, praktycznie "wszystkie" cyfrowe które po 2-3 dniach od zrobienia uznałem za ważne.
Ale ile zdjęć w ciągu ostatniego roku wyciągaliście "z magazynu" które były starsze niż np. 2 lata ?
jp
Wszystkie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
To różne dyski, do różnych zastosowań. SMR czy CMR ? dysk do serwera ? Praca ciągła czy okazjonalna ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja poczytalem o tych dyskach i kupilem 6 t Toshiby
Seria P to SMR, seria N o CMR, wszystko zależy od zastosowania
1 Trwałość- niezawodność
2 Szybkość
3 ilość pamięci cache
Taką przyjąłem kolejność typowania.
Dysk jak w temacie ma służyć jako magazyn - czynny