Trzeba trzymac sie konsekwentnie: mniejsza przyslona (liczba) to duza/pelna dziura :) Wieksza przyslona to odpowiednio odwrotnie :mrgreen:
Wersja do druku
Trzeba trzymac sie konsekwentnie: mniejsza przyslona (liczba) to duza/pelna dziura :) Wieksza przyslona to odpowiednio odwrotnie :mrgreen:
No wiesz, ale z drugiej strony jak się pisze całym zdaniem to ta liczba jest w mianowniku. 1/4.0 czy 1/5.6. I co teraz? :-P :roll:Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Ty to specjalnie nam na zlosc piszesz? :mrgreen: Pomysl, ze F/8.0 przyszlania wiecej swiatla niz F/5.6 wiec stan nazwa wieksza przyslona ;)Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Trzeba teraz rozważyć takie filozoficzne pojęcie, czy "przesłona" to jest ta dziurka w środku czy to czarne, co nie przepuszcza światła.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Bo jeśli chodzi o "przesłonę" jako element mechaniczny, to ona jest cały czas taka sama, tylko listki się raz tak raz inaczej ustawiają. :)
Patrzcie co za niewdzięczne sformułowanie. Gdyby się mówiło "obiektyw mniej lub więcej przesłonięty" byłoby wiadomo od razu jak to interpretować.
Tutaj nie ma co filozowac ;)Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Wikipedia
i jeszcze jeden przyklad
Cytat:
Zamieszczone przez fotopolis
Ale ja wszystko rozumiem. Nadal jednak uważam, że sformułowania są nieszczęśliwe dla ludzi, którzy chcą dopiero zrozumieć o co chodzi. Zwróć np. uwagę, że tę "liczbę przysłony" podaje się w postaci f/5,6, co sugeruje mianownik ułamka. Ale już aparat w celowniku pokazuje tylko 5.6. I już są wątpliwości, całkiem jak wtedy gdy student ma pokazać na wykresie 1/T kierunek wzrostu temperatury. ;) Poza tym, czy "liczba przesłony" == "przesłona"? Nie dla wszystkich może to być jasne.
Ok, wiem, filozofuję. Ale upał taki, że robić się nie chce...
Dla mnie to jest tak jasne, jak to slonce co dzis tak daje ;) Nie widze tutaj nic filozoficznego :)Cytat:
Po to sa ksiazki, opisy, jakies ustalone zasady, definicje aby je sobie przyswajac. Jak kazdy bedzie sobie to interpretowal po swojemu to nigdy sie nie dogadamy :)
Mam to samo ;)Cytat:
Tylko zwróć uwagę, że te podane przez Ciebie cytaty z wikipedii nie mówią, co to jest większa lub mniejsza przesłona. Pisze się tam o liczbie przesłony albo otworze przesłony.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Hmm ;)Cytat:
Generalnie to sa takie skroty myslowe. Gdy ktos Ci mowi, ze lepiej by bylo jakbys zastosowal wieksza przyslone/bardziej_przymknal_szklo to chodzi mu zapewne o wieksza wartosc/liczbe przyslony czyli wieksza wartosc F. Gorzej z tymi co mysla inaczej ;)