Obiecany komentarz:)
Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro - najnowszy model. Stałe światło 2.8, daje wspaniałą swobodę w fotografowaniu - wiadomo.
Obiektyw jest bardzo duży, ogromna średnica filtra 82 mm może uderzyć po kieszeni. Ja mialem CAŁY CZAS założony filtr UV EX SIGMA, więc te 4 fotki są "przefiltrowane":)
WADY
System dualfocus to bajer, którego nie bardzo rozumiem. Pierścień ostrzenia powinien być pierścieniem ogniskowej. Głupio to sigma wymyśliła, bo ogrom i ciężar obiektywu powoduje pewnie dyskomfort ogniskowania. Trzeba cofać rękę i szukać pierścienia ogniskowej, który w nowym obiektywie chodzi BARDZO ciężko. Po cofnięciu ręki obiektyw traci podparcie i trzeba mocno trzymać body, inaczej zestaw "nurkuje". Nie wiem czy nie jest tak samo w przypadku Canona EF24-70 f/2.8? Nie jest to wadą, bo po założeniu lampy 430EX, cały zestaw z gripem jest dobrze wyważony - jak dla mnie oczywiście.
AF pracuje bardzo głośno. Tak jak wszyscy opisują - wiertarka, ale raczej wysokotonowa, jakby pisk... szybko wkręcanej, lekko zapiaszczonej pokrywki od słoika. ROTFL:))) Lekki obciach wśród profesjonalistów, wszyscy ostrzyli, ale tylko mnie było słychać:(
AF trafiał w 90% przypadków, ale zauważyłem, że trzeba ponaciskać spust migawki, aby upewnić się, że na 100% ostrzymy tam gdzie trzeba. AF lubi sobie pokręcić za każdym razem inaczej.
Lekki żółty odcień zdjęć, ale to wada dla bardzo upierdliwych:)
ZALETY
Cena, cena, cena ponad 2x taniej niż odpowiednik Canona. Tamrona nie biorę pod uwagę, bo zaczyna się od 28 a ja wolę wszechstronniejszy zakres. 75-70 to raczej nie bardzo widać, a 24-28 już tak.
Ostre zdjęcia, oczywiście lekko ostrość spada przy 2.8, ale kolejne przysłony 3.2 i 3.5, jak dla mnie, żyleta.
Duża średnica filtra robi wrażenie na fotografowanych. Tak to ważne, bo widać, że fotografuje ktoś kto się na tym zna. Poważnie! Śmieszne, ale działa:)
Wszechstronny zakres ogniskowej od 24 do 70. Jak dla mnie idealny zakres, no może tak do 105 byloby cudownie - oczywiście ze światłem 2.8:)))
Na cropie - 350D - nie odczuwam braku szerokiego kąta. Robiłem w domu zdjęcia rodzince i mieściłem sie na styk w pokoju:)
3 lata gwarancji to też bardzo ważna zaleta sigmy EX w Polsce.
Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę:)
Reasumując, idealne rozwiązanie dla fotografa, który jeszcze nie zarobił na L-kę:)
PS
Ja tego obiektywu już nie mam. Był to wypożyczony egzemplarz z SIGMA Pro Centrum:)))