Odp: Czy warto przesiąść się z Canona 6D na któregoś taniego bezlusterkowca R?
Konstrukcja pewnie tak, ale dodali pikseli i to był krok w tył.
Nawet widać na tym wykresie ciut lepszy DR 6d. Obrazek z 6d jest przyjemny, szum mono. 6d2 ma ciut żywsze kolory kosztem komorowego szumu. Źle się obrabia.
6d2 i RP ma tą samą matryce tak jak 5d4 i R.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Konstrukcja pewnie tak, ale dodali pikseli i to był krok w tył.
Nawet widać na tym wykresie ciut lepszy DR 6d. Obrazek z 6d jest przyjemny, szum mono. 6d2 ma ciut żywsze kolory kosztem komorowego szumu. Źle się obrabia.
6d2 i RP ma tą samą matryce tak jak 5d4 i R.
Tak, tu pełna zgoda, może byłem nie zupełnie precyzyjny. Dla mnie "taka sama" to głównie chodzi o samą technologię wykonaia piksela, ADC, sposób odczytu. Oczywiście nie znaczy to, że są to dokładnie te same matryce - tak jak pisałeś, różnią się choćby rozmiarem (w wypadku 6D i 6d2). Wykres PDR na P2P jest niezależny od wiekości matrycy - co daje możliwość obiektynego porównania technologii a nie koniecznie szumu per-pixel - a co za tym idzie, przy normalizowanym rozmiarze obrazka matryce posiadające identyczne wykresy powinny dawać identyczne wyniki.
W wypadku szumu "per-pixel" najlpiej patrzeć na wykresy Read Noise i Photon Transfer Curve - co ciekawe, każda z tych matryc tu się nieco różni.
p,paw
eRke warto kupić, bo to mocny krok do przodu w canonie względem Af i DR. Zwłaszcza przesiadając się bardzo leciwego 6d, który ma zacofany w rozwoju system AF. Jednak poziom szumu w eRce dla mnie jest nieakceptowalny już powyżej 3200. W zasadzie już od 1600 był uporczywie widoczny na 27 calach co mnie mega irytowało. Na wydrukach cacy było. Przesiadałem się z 5d3 i różnicę odczułem w DR na niskich ISO no i oczywiście w Af. ISO 6400 na plus dla 5d3 jednak.
Na pewno warto zrobić przesiadkę. Nie będziesz musiał wymieniać szkieł. Będziesz zadowolony.
Ten Af to przedewszystkim świetny eye AF. Kadrując, nie ograniczają Cię ciasno skupione punkty auto focusa. A to duży plus.
Przesiadłem się z 6D na R i widzę dużo pozytywów. Oprócz tych wymienianych wyżej np. odchylany ekran: pewnych ujęć bym nie zrobił 6D. Jeżeli chodzi o rozdzielczość to matryca 6D była u mnie wąskim gardłem, teraz znacznie więcej mogę wyciągnąć z obiektywów (L-ki EF i Sigmy ART). Samo wycinanie fragmentu zdjęcia: niby taki banał ale często mi się zdarza. No i pod względem filmowania to jest mega skok do przodu.
Tak że śmiało się przesiadaj na bezlustro Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ten Af to przedewszystkim świetny eye AF. Kadrując, nie ograniczają Cię ciasno skupione punkty auto focusa. A to duży plus.
Af w R-ce i w RP jest podobny,taki sam? Jak ma się do R6 ,R5...bo to chyba teraz top ? Jak R-ka wyglada z Af w porównaniu do A73,bo do niedawna to był chyba wyznacznik af'u...
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Af w R-ce i w RP jest podobny,taki sam? Jak ma się do R6 ,R5...bo to chyba teraz top ? Jak R-ka wyglada z Af w porównaniu do A73,bo do niedawna to był chyba wyznacznik af'u...
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, od 2013 roku fotografowałem 5D3.
polecam sony a7III(jutro premiera sony a7IV), o wiele lepszy od oes R, masz stabilizację, podwójny slot i video w 4k bez cropa.
Sigma art z przejściówką canona działa tak samo jak z mocowaniem sony. Wiec jak masz sigmy art to możesz sie przesiąść na sony
Nie najlepiej to świadczy o firmie Sony, jeśli zniża się do tak prymitywnych form promowania swoich produktów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Nie najlepiej to świadczy o firmie Sony, jeśli zniża się do tak prymitywnych form promowania swoich produktów.
Nie wiem jaka jest tego skuteczność ale jako gigant medialny wymyślili coś takiego.
Dla mnie ich nachalny i prymitywny marketing sprawia, że to jedyna japońska firma, której produktów nigdy nie kupię
(z jawnie pokazanym logo).