Odp: Turystyka 7D Mark II czy 5D Mark IV
Dzięki Panowie, wszystkie uwagi czytam bardzo uważnie i wezmę po rozwagę. Jakieś 7,5 tys to juz próg bólu i cena używanego 5DIV. Aczkolwiek 6DII plus nowe szklo do FF w prawie tej samej cenie brzmi zachęcająco.
Tak realnie co zyskuje użytkowo patrząc na moje użytkowani idąc w najdroższą opcję 5DIV, a co tracę schodząc potem do 6D II I 7D III ( abstrahując od FF vs crop).
Cytat:
Zamieszczone przez
rafealla
Dzięki Panowie, wszystkie uwagi czytam bardzo uważnie i wezmę po rozwagę. Jakieś 7,5 tys to juz próg bólu i cena używanego 5DIV. Aczkolwiek 6DII plus nowe szklo do FF w prawie tej samej cenie brzmi zachęcająco.
Tak realnie co zyskuje użytkowo patrząc na moje użytkowani idąc w najdroższą opcję 5DIV, a co tracę schodząc potem do 6D II I 7D III ( abstrahując od FF vs crop).
W cenie używanego 5DIV masz nowe R. Ta sama matryca, ten sam obrazek. Jak poszukasz to nawet taniej znajdziesz.
Tylko, że kolega potrzebuje GPS w aparacie. Wiem, w R można bardzo dane GPS pobierać z telefonu ale jednak nie jest to bezpośrednio w aparacie. Jendak popieram pomysł z R. Zamieniłem 6DMKII który był bardzo fajnym aparatem ale jednak R to inna bajka. Układ AF bije na głowę ten z 6DMKII.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W cenie używanego 5DIV masz nowe R. Ta sama matryca, ten sam obrazek. Jak poszukasz to nawet taniej znajdziesz.
Serio podziwiam tych, którzy uważają R za aparat lepszy od 5dIV. Głównie to podziwiam działy marketingu firm foto.
Turystyka 7D Mark II czy 5D Mark IV
Canon Camera Connect na IOS - na 74 opinie średnia 2.0, poczytałem opinie i chyba podziękuje za to udogodnienie ;-)
Poza tym martwienie sie o baterie w aparacie i smartfonie to o jedno za dużo. Baterie wrzucę do plecaka, smartfona już gorzej (a raczej drożej)
7DII to niewątpliwie turystyczny korpus :mrgreen: napisałbym nawet że wprost idealny do turystyki :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Serio podziwiam tych, którzy uważają R za aparat lepszy od 5dIV. Głównie to podziwiam działy marketingu firm foto.
Co takiego wprawia Cię w ten zachwyt?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Co takiego wprawia Cię w ten zachwyt?
Umiejętność wmówienia użytkownikom, że aparat znacząco tańszy w produkcji jest droższy i lepszy. Podobnie jak podziwiam producentów samochodów, którzy skutecznie przekonali nabywców, że auto z silnikiem 1,1 jest zdecydowanie lepsze od tego z 1,8.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Można jeszcze kupić w ratach 30 x 0%, co mniej boli, chociaż nieco dłużej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Czy R jest gorszy od 5d4 czy lepszy tego nie wiem, ale dla laika takiego jak np. ja, test choćby z Optyczne.pl i porównanie wyników pokazuje, że R-ka nie ma się czego wstydzić przy droższym bracie (zakres tonalny, jakość jpg i raw, af, pomiar światła - są na podobnym poziomie). Są to moim zdaniem aparaty podobnej klasy, chociaż całkiem różne. Tak jak różnica w ogniskowej obiektywu pomiędzy dwoma obiektywami klasy L, np. 24 a 35 mm, dla jednego ma kolosalne znaczenie, to inny jej nie dostrzega, a czy to oznacza że 35 jest lepsze lub gorsze od 24?
Załącznik 5861
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Umiejętność wmówienia użytkownikom, że aparat znacząco tańszy w produkcji jest droższy i lepszy. Podobnie jak podziwiam producentów samochodów, którzy skutecznie przekonali nabywców, że auto z silnikiem 1,1 jest zdecydowanie lepsze od tego z 1,8.
OK.
Miałem 5D4 i mam R. Dla mnie ten ostatni jest lepszy: autofocus i gibany ekran.
Masz może jakieś dane dotyczące kosztów producji tych dwóch puszek?