Re: Odp: Canon R 2021 A.D.
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Przy tak kurczącym się rynku foto,poważnie trzeba się zastanowić nad wchodzeniem od zera w Nikona Z z jego problemami finansowymi ,czy firma nie poleci za Olympusem.. Canon i Sony wydaja się pewniakami i oferty szkieł największe.
Każdy orze jak może ;) Canon zrobił się towarem zbyt ekskluzywnym na moją kieszeń i sobie podziękowaliśmy za wiele lat spędzonych razem. Tak więc wróciłem do Sony (początki na Mavikach) i Nikona. Szczerze wątpię, aby Nikon "padł". Przespali ML i muszą nadgonić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
Panie Car, tak klikłem w Pana linka i szczęka mi opadła. Piękne zdjęcia - gratuluję, domniemam że to wszystko A7III?
To zasługa aparatu A7 III ostatnio (wcześniej X-T2 i A7 II) i modelek oraz dobrych matryc w tych aparatach. Ja tylko naciskam spust i czasem coś wyjdzie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
jasne, ;)
ok, dzięki za komentarze.
R ma w sumie jeden slot, ale można robić backup po wifi do jakiejś apki.
Jeszcze to wszystko raz przemyśle.
Dwa razy w życiu padła mi karta SD. Tak więc luz. Osobiście robię zapis na dwie karty ;)
Ale zgodnie z prawami Murphy'ego ;)
I. Jeżeli coś może się nie udać – nie uda się na pewno.
II. Nie uda się nawet wtedy, gdy jednak nie powinno się nie udać.
III. Wszystko wali się naraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
MR_
pracowałem na tych ogniskowych, wiem co do czego i na której na co uważać.
W czym są zupełnie inne (pomijając ogniskową i IS)?
Bokeh i przerysowania
Im dłuższa ogniskowa, tym większe rozmycie tła i większa separacja przedniego planu od tła
Im krótsza ogniskowa, tym większe przerysowania obiektów w środku i rozciągnięcia na brzegach