Re: Odp: Przesiadka na FF, co wybrać
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
sorki za offtop ale w jednym temacie
a w drugim polecasz Nikona:mrgreen:
Tam było zapytanie konkretne o określone modele Soniaczy. Tak więc pytanie w ogóle nie tutaj.
W tym wątku jest zapytanie ogólne o różne FF. Tak więc nie tylko Canon.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
No spoko tylko cena za zestaw body + gadzety wyjdzie ponad 6k za używany sprzęt [emoji57]... Widzę również że tam inna karta pamięci wchodzi[emoji848], tanio chyba jednak nie będzie.
A właśnie , że będzie ;)
Ja kupiłem Z6 za 5k zł w komplecie z bateriami, ładowarką i kartą pamięci XQD, czyli wszystko w cenie aparatu. Dlatego warto szukać używek, bo masz wszystko już w cenie aparatu.
Odp: Re: Odp: Przesiadka na FF, co wybrać
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A właśnie , że będzie ;)
Ja kupiłem Z6 za 5k zł w komplecie z bateriami, ładowarką i kartą pamięci XQD, czyli wszystko w cenie aparatu. Dlatego warto szukać używek, bo masz wszystko już w cenie aparatu.
No popatrze na olx może rzeczywiście się coś znajdzie z gwarancją.
Wrócę jeszcze do RP, w tej cenie co jest aktualnie nie warto się nim interesować?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Odp: Re: Odp: Przesiadka na FF, co wybrać
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
No popatrze na olx może rzeczywiście się coś znajdzie z gwarancją.
Wrócę jeszcze do RP, w tej cenie co jest aktualnie nie warto się nim interesować?
Nie masz u siebie GOOGLE ? :roll:
https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1643&add1=2202
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Przesiadka na FF, co wybrać
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oczywiście że mam... nawet czytałem ten artykuł.
Mi bardziej zależy na opiniach osób które mają sprzęt i mogą cokolwiek powiedzieć i polecić.
Tak wiem , polecałeś mi Nikona Z6 [emoji6]
Odp: Przesiadka na FF, co wybrać
A detekcja twarzy przez LV w 70d słabo działa?
W portretach takich pozowanych zazwyczaj jest czas w miarę i można tego używać jako substytut detekcji oka.
Wiem, bo używałem w 6d ;)
Bez względu na to, IMHO pełna klatka to dobry kierunek dla Ciebie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A detekcja twarzy przez LV w 70d słabo działa?
W portretach takich pozowanych zazwyczaj jest czas w miarę i można tego używać jako substytut detekcji oka.
Wiem, bo używałem w 6d ;)
Bez względu na to, IMHO pełna klatka to dobry kierunek dla Ciebie :)
Próbowałem nie raz detekcji twarzy ale dużo lepiej łapie ostrość jak mu się wskaże miejsce manualnie a najlepiej na dodatkowym przybliżeniu.
Głównym motywem jest jednak pełna klatka, która podobno będzie kolejnym krokiem naprzód [emoji846].
Btw co sądzicie o Sony a7R2?
Re: Odp: Przesiadka na FF, co wybrać
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Btw co sądzicie o Sony a7R2?
nie to forum ;)
Odpowiedzi szukaj na KKM o Sony
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=54549
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=64274
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=61988
Po to jest właśnie GOOGLE :)
Cześć,
U Ciebie wybór, choć wydaje się trudny jest dosyć łatwy. Masz jedynie 50 1.4 który jest jaki jest, ale to moja ukochana ogniskowa, więc bym go zostawił, a w przyszłości wymienił na używanego sigma 50 art.
Decydując się na system patrz na szkła do porteru. Do tej 50tki musisz dokupić 85 (jako must have dla ciebie) a w niedalekiej przyszłości (jak chcesz poczuć pewien rodzaj magii FF) sięgniesz po 135mm i tu najlepiej/bezpieczniej sięgnąć po 135L. Kupujesz używkę sprzedajesz z minimalną stratą.
Sony a7R będzie miał fajną matrycę. W studio się sprawdzi i w plenerze też. Możesz zakupić przejściówkę sigma mc-11 i bawić się w podpinanie szkieł canona. Będzie Ci się to podobać w zależności od portfela. Prędzej czy później kupisz dedykowane szkła do sony.
W Canonie polecał bym używany R lub 5dIV. 5dII/5dIII/Rp/6d/6dII też, ale już nie tak bardzo, bo tam siedzi jednak kapke słabsza matryca. IMHO na niskich ISO te różnice będą marginalne i na pewno będą wystarczające do Twoich portretowych potrzeb. Nikona nie znam, więc się nie wypowiem.
Tak czy siak to szkła (ogniskowe) grają największą rolę w wyborze. Na Twoim miejscu kupił bym ef 85 1.8 za 900zł i używkę 135L (ok 3K) do tego 50 1.4 masz i jest git. Także kasa kasa kasa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Głównym motywem jest jednak pełna klatka, która podobno będzie kolejnym krokiem naprzód [emoji846].
nie, nie bedzie
z kiepskimi szkłami będzie dalej to samo
masz dobry aparat , zainwestuj w szkła
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie, nie bedzie
z kiepskimi szkłami będzie dalej to samo
masz dobry aparat , zainwestuj w szkła
Proponujesz wymienić 50ke canona na tą samą ogniskową z innej firmy?