jest - jeśli z jednego obrazka zrobisz odbitkę o danej wielkości, a następnie zrobisz odbitkę o tej samej wielkości z wycinka tego obrazka, to bedziesz miał powiększenie, prawda?
Wersja do druku
jest - jeśli z jednego obrazka zrobisz odbitkę o danej wielkości, a następnie zrobisz odbitkę o tej samej wielkości z wycinka tego obrazka, to bedziesz miał powiększenie, prawda?
Jest, ponieważ oglądasz go w takich samych rozmiarach jak pełną klatkę. Jak sobie np. wydrukujesz zdjęcie z pełnej klatki 35mm na formacie 10x15 i z tej samej klatki zrobisz crop ze środka i wydrukujesz też w formacie 10x15 to na cropie będzie obraz powiększony.Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Dzizys Pikczer, okres masz czy co? Nie marudz :mrgreen: crop to jest taka forma umowna, aby moc to wszystko razem porownac i zeby sie to kupy trzymalo (ogniskowe i te sprawy). Ilez razy mozna o tym mowic :-)Cytat:
Crop i zoom to tylko uproszczenie zmienia się tak naprawdę tylko kąt widzenia obiektywu inne parametry pozostają bez zmian .... wycinek to nie przybliżenie crop nie przybliża. tylko pozornie powiększa .
jak już kiedyś pisałem można wyciąć 50% kadru z 5D i 50mm i twierdzić że się robi 100mm głupie trochę ....
Moze i mam, tylko nic mi nie leci... :mrgreen: ;-)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Bo za kazdym razem jak o tym zaczynam myslec, to mi sie to kupy nie trzyma.
W PS-sie tez moge sobie "powiekszyc" ile razy chce, ale to juz nie ta sama jakosc.
A jesli crop to tylko wycinek, to 1:1 FF i 1:1 crop to wg mnie - to jest to samo :roll:
ojej .....
No ale jak podepniesz 17-40 do 5D a pozniej do 20D to nie bedzie to samo ;) Zmieni Ci sie kat widzenia. A zebys wiedzial o ile sie zmieni powstalo pojecie cropa ;) Poza tym w 20D bedziesz mial wycinek tego co 'zobaczy' 5D, takze bedziesz mial mniejsze mydlo po bokach kadru ;)Cytat:
P.S.
Tone RAWow mam przed soba do obrobki a Ty mnie tu w takie dyskusje wciagasz ;)
Ok, czyli reasumujac:Cytat:
crop (mniejsza matryca), nie ma wplywu, na to jak dziala szklo, tak? I nijak nie przeklada sie to na jakosc zdjec, gdyz to ten sam wycinek kadru?
Nie ;)Cytat:
Ide troche pofocic bo mi modela wywioza ..niech ktos inny to opisze, ja nie wiem jak :mrgreen:
Dzieki DoMiNiQuE. Nie zawracam Ci wiecej gitary, choc madrzejszy nie jestem :mrgreen:Cytat: