Odp: Statyw, głowica - jaki gwint?
Głowic poziomujących jest sporo i niekoniecznie Manfrotto, ale one też podwyższają zespół głowicowy o ca 5 cm i ważą swoje. Do fotografowania akcji można się bez nich obyć lekko luzując jarzmo obejmy obiektywu, co pozwoli na kasowanie przechyłów przez niewielki obrót aparatu z obiektywem.
Na ostatnim wypadzie miarka się przebrała i aktualnie poszukuję bazy poziomującej i głowicy wideo. jutro wpadnę do oddziału Benro w wawie, zobaczę co mogą mi polecić do mojego statywu i zestawu. Dziś miałem w rękach jakąś fajną głowicę Manfrotto, działała super, ale musiałbym dodać baze poziomującą. No i nie chcę by całość ważyła > 2,5kg. Ciekawe czy coś znajdę.
Nie znajdziesz. Albo niska waga statywu foto albo stabilność porządnego i masywnego statywu wideo. Na lekkim statywie fotograficznym każde nawet lekkie dotknięcie statywu czy aparatu spowoduje widoczne na filmie drgania przy dłuższych ogniskowych.
najwyżej pójdę na kompromisy
wszystko olejowe będzie dużo lepsze od głowicy kulowej
To że coś jest olejowe nie oznacza, że będzie dobre. Manfrotto 701 HDV jest w miarę ok do lekkich zestawów. Blokady osi umiejetnie używane pozwalają ustawić odpowiedni opór i wykonywać płynne ruchy. Głowica ma płaską bazę. Benro kiedyś należało omijać szerokim łukiem bo te ich olejowe wytwory działały fatalnie.
pojeżdżę jutro po wawie, zobaczę, ale już widzę, że Benro odpadają bo są po prostu dużo za ciężkie
pewnie skończy się na manfrotto, albo leofoto
Jak możesz tą starą 701 HDV gdzieś wypróbować to polecam.
tej starej już nie ma, albo wezmę nową 500tkę albo Leofoto BV10
a co do statywu to widzę że czeka mnie zmiana, bo chciałbym już z wbudowaną bazą poziomującą - tak jest lżej i stabilniej
tak więc Mach 3 pójdzie pod młotek
Kiedyś na jutubie widziałem film (polskiego) fotagrafa przyrody, w ktorym reklamował głowicę zintegrowaną z modułem poziomującym. Niestety nie pamiętam nazwiska i nazwy.