Odp: Tubus obiektywu RF 24-105L 4.0
No i przybył. Wielki, ciężki i solidny. RF 24-105 f/4 L IS USM. Obiektyw fabrycznie nowy, wyjęty z zestawu. Niestety nie wiem jakiego. No i klops. Stuka nawet przy zmianie kadru z pionowego na poziomy. A przy delikatnym potrząsaniu jak KinderSuprise. I to tak ma być? Przy szkle za 5 i pół koła?
Cytat:
Zamieszczone przez
WaldekAb
Stuka nawet przy zmianie kadru z pionowego na poziomy. A przy delikatnym potrząsaniu jak KinderSuprise. I to tak ma być? Przy szkle za 5 i pół koła?
Stabilizacja nie parkuje "na sztywno". Tak jest pewnie lepiej dla mechanizmu.
Cytat:
Zamieszczone przez
WaldekAb
No i przybył. Wielki, ciężki i solidny. RF 24-105 f/4 L IS USM. Obiektyw fabrycznie nowy, wyjęty z zestawu. Niestety nie wiem jakiego. No i klops. Stuka nawet przy zmianie kadru z pionowego na poziomy. A przy delikatnym potrząsaniu jak KinderSuprise. I to tak ma być? Przy szkle za 5 i pół koła?
Raczej kompaktowy i tani.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Raczej kompaktowy i tani.
W porównaniu do kitowego 24-105 f/4-7.1 IS STM nie jest ani kompaktowy, ani tani.
Organoleptycznie EF 4L bardziej mi leżał niż RF 4L, właśnie ze względu na brak telepiącej się stabilizacji.
Powiem szczerze, że zupełnie nie zauważyłem w RF "problemu", który opisujecie z telepiącą się stabilizacją. Być może dlatego, że nie telepię szkłem :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Powiem szczerze, że zupełnie nie zauważyłem w RF "problemu", który opisujecie z telepiącą się stabilizacją. Być może dlatego, że nie telepię szkłem :mrgreen:
Ja też nie telepię, ale stuka nawet przy zmianie kadru.
Dwa pierwsze pstryki. Jpg prosto z aparata :D
http://zsp.jaroszow.pl/images/udostepnione/IMG_1453.JPG
http://zsp.jaroszow.pl/images/udostepnione/IMG_1454.JPG
Pstryki wyglądają jak powinny.
Po prostu mamy inną tolerancję na stukanie... Aż wziąłem teraz swoje szkło i ja bym bardziej całą sytuację określił, że coś się telepie w środku, ale naprawdę na co dzień w ogóle nie zwracam na to uwagi.
No i sprawa wyjaśniona u źródła, można powiedzieć.
Pytanie:
Cytat:
Dzień dobry. W zakupionym przeze mnie obiektywie RF 24-105L IS USM występuje zjawisko postukiwania elementów w czasie delikatnego poruszania obiektywem na boki. Porusza się również tubus z zainstalowaną przednią soczewką. Czy powyższe objawy świadczą o uszkodzeniu obiektywu czy też są normalnym objawem konstrukcyjnym.
Odpowiedź:
Cytat:
Dziękujemy za zapytanie i kontakt z Canon.
Nawiązując do Pana zapytania dotyczącego urządzenia RF 24-105MM F/4L IS USM, chcielibyśmy Pana poinformować, iż jest normalny objaw konstukcyjny – jest to mechanizm stabilizacji obrazu.
Mamy nadzieję, że ta informacja będzie pomocna. W przypadku kolejnych pytań zapraszamy do kontaktu z działem Canon.
Znaczy tak ma być :)
Temat do zamknięcia;)
Ja również moge potwierdzić, co prawda kupiłem obiektyw używany, że opisywane tutaj zjawiska stuków i ruszania się tubusa w moim egzemplarzu również występują.