Odp: Sprzedaż obiektywu za granicę
Przerabiałem kilka razy takie próby wyłudzenia ode mnie sprzedawanego sprzętu mimo, że zawsze podkreślam, że nie wysyłam za granicę.
Po którymś razie miałem nawet chotę narobić do pudełka i wysłać taki prezent do Nigerii...
Kilka razy zgłaszałem do OLX taką sytuację, ale oni co najwyżej zablokują gościa i tyle, za chwilę założy kolejne konto.
Szkoda w ogóle czasu na dyskusje z zagrnicznymi "chętnymi".
Bangi nie gniewaj się ale teraz poczułem się urażony. Dogadywałem się ze sprzedającymi czy to z olx czy z allegro. Przelewałem pieniądze i zawsze to ja zamawiałem i opłacałem kuriera który odbierał przesyłkę od sprzedającego. Nie było problemów więc proszę nie wrzucaj do jednego wora.
Według mnie jeśli pieniądze wpłynęły za sprzedawany przedmiot i na wysyłkę to wysyłam i co mnie to obchodzi dokąd. Czy to klient w Nigerii czy w Polsce to nie ważne.
@Mohinder odnoszę się do historii opisanej w 1 poście i moich doświadczeń ;)
Jeśli kasa najpierw wpłynie na konto sprzedającego, to niech sobie i wysyła na biegun polarny, nie widzę problemu. Też bym nie robił problemu w takim przypadku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
A czy przez Pay Pall jest bezpiecznie??
Bezpiecznie jest gdy masz kasę na koncie w swoim banku. Ale w tym przypadku nie łudź się, koleś nie chce tego obiektywu kupić tylko go wyłudzić.
Takie tam, z życia wzięte, dotyczy pieniędzy i fotografii.
Moja historia to nie jest oszustwo, ale samo życie. Kolega z Londynu wygrywa w Polsce, w konkursie fotograficznym nagrodę 2000 zł. Nie chciał tych pieniędzy, napisał do mnie mail z prośbą bym znalazł w Polsce jakieś hospicjum, na które mogłaby pójść ta nagroda. Znalazłem hospicjum, podałem koledze namiary a on napisał do organizatorów konkursu, że prosi o przekazanie pieniędzy z nagrody dla hospicjum.
Dostał odpowiedź, że organizator nie może tak zrobić, pomimo pisemnego uzasadnienia
nagrodzonego, muszą wysłać kasę do Londynu, (w przeliczeniu na euro.)
Tak zrobili, a kolega przelał w/w kwotę na hospicjum w Anglii.
Drugi przykład: znajomi z RPA (Republika Południowej Afryki) chcą wziąć udział w konkursie foto organizowanym przez firmę. Nie mogą przesłać opłaty za udział firmie, mogą natomiast prywatnej osobie. Jak robimy, ja za nich płacę a oni przesyłają na moje konto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
Mohinder odnoszę się do historii opisanej w 1 poście i moich doświadczeń ;)
Bardziej chyba o chodziło o Twoje twarde założenie "że nie wysyłam za granicę" ;). Zresztą to nie zabezpiecza - ja miałem przypadek takiego przekrętu z możliwością wysyłki w Polsce ;).... Gość był tak uprzejmy że organizował transport przez kolegę :lol:....
Inny przekręt tego rodzaju to pieniądze w spadku po kimś tylko żeby je dostać to najpierw trzeba koszty manipulacyjne pokryć.
A może wyłudzaczowi napisać, że przesyłka gotowa ale musi najpierw pokryć koszty odprawy celnej? Podać oczywiście fikcyjny numer konta.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Inny przekręt tego rodzaju to pieniądze w spadku po kimś tylko żeby je dostać to najpierw trzeba koszty manipulacyjne pokryć.
A może wyłudzaczowi napisać, że przesyłka gotowa ale musi najpierw pokryć koszty odprawy celnej? Podać oczywiście fikcyjny numer konta.
Ja już nie nadążam wyspamowywać nadawców , tyle tego dziennie leci ;) Sam tekst słabo przetłumaczony już jest zabawny , a co dopiero treść ;)
Załącznik 4966
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja już nie nadążam wyspamowywać nadawców , tyle tego dziennie leci ;) Sam tekst słabo przetłumaczony już jest zabawny , a co dopiero treść ;)
Załącznik 4966
Też dostaję podobny spam, kiedyś nawet próbowałem poprowadzić sprawę tak ja w poniższym linku, ale nie dali się nabrać :)
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...wlasna-metoda/
Niektórzy żyją z otrzymywanego scamu, ale wymaga to wiele kreatywności. Tutaj próbka (polecam):
https://www.youtube.com/watch?v=mrh9KbhrXD8