Odp: Kilkudniowe wyjazdy, jaki sprzęt w plecaku ?
Ef 50 1.4 podpięty do lustrzanki z baterią wystarczającą na tydzien
ewentualnie 24-105 gdy bolą nogi, jest gorąco i nie chce się myśleć, tylko zoomowac
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie rozumiem?
ja latam 6-7 razy w roku(ten rok będzie miał mniej wyjazdów;)
ja autem jeżdżę tez na drugim końcu świata, po to są wypożyczalnie;)
i jak wiem ze gdzieś tam będę miał auto to tez biorę sprzętu w opór bo nie muszę nosić
doprecyzuje
Tanie linie -Europa
fuji xt-10+ fuji 10-24 f4, mini statyw
podróżowanie autem- świat, Europa,Polska
R+16-35L+24-105L+70-200 L( 24-240 lub 70-300L),statyw
podróżowanie z plecakiem-świat
R+24-240( ewentualnie + C 10-18), mini statyw
Gratuluję.
Dożyjesz mojego etapu, życzę Ci by jak najpóźniej
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Kilka dni, wiele godzin (...) Jakie masz obiektywy/sprzęt w plecaku (jaki chciałbyś mieć) i dlaczego taki Twój wybór ?
Cóż, każdy podróżuje inaczej. W moim przypadku jest to czasem klikudniowa wycieczka rowerowa a tutaj liczy się waga i objętość.
Moim ulubionym zestawem ostatnio jest X-T2 + XF14/2.8 + XF35/1.4
Gdy biorę tylko jeden obiektyw to jest to XF23/1.4
Probowałem podróżować z zoomem XF55-200/3.5-4.8 ale to jednak juz trochę dużo do wożenia.
A jeśli miałbym zabierać jakiegoś Canona (którego już nie posiadam) to byłoby to chyba coś z serii M. Lustrzanki są za duże i ciężkie, a seria R nie ma małych i lekkich szkieł (oprócz 35/1.8IS).
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przez wiele lat jeździłem z zestawem: body FF + C16-35/4L + C70-300L w plecaku Fastpack 350.
Od pewnego czasu nie sposób w mieście wyciągnąć białe C70-300L. I nie daj Boże się przepinać z UWA.
W rezultacie w mieście noszę zestaw R+C16-35/4L oraz M50+M55-200 w małej torbie Event Messenger 150. Nie przepinam nic. W rezerwie M22 i M32 dla światła i bokehu.
Jak wyjazd wyraźnie w plener krajobrazowy to biorę tylko R+C16-35/4L i C70-300L.
Przetestowałem na ostatnich wyjazdach 3 obiektywy w plecaku, 2 (24mm, 40mm) podpięte na stałe do 2 puszek oraz 70-200.
Jak na razie jestem zadowolony choć "psychicznie" brak mi jakiejś małej stałki 14mm-15mm do zestawu plecakowego.
Pokrywam kąty widzenia
Załącznik 4722
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
...z baterią wystarczającą na tydzien
To se ne vrati...
Trzeba by wrócić do lat 90-tych i nokii 6110 z czasem czuwania 11.3 dni ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To se ne vrati...
Jakby to powiedzieć... mi bateria w 5d3 wystarcza spokojnie na tydzień wyjazdu. Robię wtedy max. 800 do 1000 zdjęć. Trochę je przeglądam w aparacie, ale bez przesady. Zazwyczaj biorę na 2-3 tygodnie 2-3 naładowane aku. Ładowarkę też, ale jej jeszcze nigdy nie użyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To se ne vrati...
Lustrzanka to tydzień zdjęć minimum, smartfon 5-6 dni czuwania.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Gratuluję.
Dożyjesz mojego etapu, życzę Ci by jak najpóźniej
jp
Każdy etap w życiu można przyśpieszyć lub opóźnić a wiele można po prostu ominąć
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Lustrzanka to tydzień zdjęć minimum, smartfon 5-6 dni czuwania.
Uprzejmie nie będę wyprowadzał z błogiej nieświadomości , że niektórzy fotografowie potrafią jednego dnia zrobić kilka tysięcy zdjęć i użyć kilka baterii w kilku lustrzankach. Ale pisząc zapewne o amatorach robiących zdjęcia podczas spaceru w weekendy z pewnością masz rację 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Każdy etap w życiu można przyśpieszyć lub opóźnić a wiele można po prostu ominąć
Niestety etapów w życiu nie da się przejść na skróty (a tym bardziej ominąć) skutkuje to bowiem tym, że mamy obecnie déjà vu z powrotem do przeszłości łącznie. Podobnie jest, było i będzie w fotografii i aparat fotograficzny będzie zawsze tylko narzędziem, które ktoś lepiej , lub gorzej wykorzysta. Nie da się pójść na skróty bez empirycznego zgłębiania nie tylko wiedzy, lecz również i otaczającego świata. Chyba, że założymy bezkrytyczną wiarę danego fotografa, we wszystko co usłyszy, przeczyta oraz zobaczy w reklamach. Czyli de facto mamy wysyp foto-foliarzy wokół nas będących zakładnikami efektu potwierdzenia na grupach foto i nie tylko (dla niezorientowanych: https://wykopedia.fandom.com/pl/wiki/Foliarz).
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Uprzejmie nie będę wyprowadzał z błogiej nieświadomości , że niektórzy fotografowie potrafią jednego dnia zrobić kilka tysięcy zdjęć i użyć kilka baterii w kilku lustrzankach. Ale pisząc zapewne o amatorach robiących zdjęcia podczas spaceru w weekendy z pewnością masz rację 8-)
Niestety etapów w życiu nie da się przejść na skróty (a tym bardziej ominąć) skutkuje to bowiem tym, że mamy obecnie déjà vu z powrotem do przeszłości łącznie. Podobnie jest, było i będzie w fotografii i aparat będzie zawsze tylko narzędziem, które ktoś lepiej , lub gorzej wykorzysta. Nie da się pójść na skróty bez empirycznego zgłębianie nie tylko wiedzy, lecz również i otaczającego świata. Chyba, że założymy bezkrytyczną danego osobnika, we wszystko co usłyszy oraz zobaczy. Czyli de facto wysyp foliarzy wokół nas (dla niezorientowanych:
https://wykopedia.fandom.com/pl/wiki/Foliarz).
Zgadzam się, na wyjazdach sportowych kilka tys się robi w 1 dzień ale nie na zwiedzaniu miasta. Z urlopu można mieć 2-3 tys kadrów więc powiedzmy 2 baterie.
Wiadomo, że człowiek musi przeżyć wszystko ale są etapy które można przeskoczyć/opóźnić lub przejść bardzo szybko. Wdrażam to na swojej osobie i pozostanę dzieckiem jeszcze przez 20 lat :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jakby to powiedzieć... mi bateria w 5d3 wystarcza spokojnie na tydzień wyjazdu. Robię wtedy max. 800 do 1000 zdjęć. Trochę je przeglądam w aparacie, ale bez przesady. Zazwyczaj biorę na 2-3 tygodnie 2-3 naładowane aku. Ładowarkę też, ale jej jeszcze nigdy nie użyłem.
Jakby to powiedzieć... Mnie na wakacyjny dzień zdjęciowy z 5D III / A7 III (duża i pojemna bateria jak w 5D) potrzebne były minimum 2 oryginalne akumulatory (ca 2000 zdjęć). Każdemu podług potrzeb 8-)
Gdyż, albowiem wielokrotnie na wakacjach też "łapałem" ludzi w miejscu pobytu i robiliśmy zdjęcia ;) Np. w zeszłym roku poznałem osoby z grupy rekonstrukcyjnej i robiliśmy sesje w różnym umundurowaniu i miejscach
(A7 III) https://35photo.pro/photo_3728918/
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...66&oe=5F17382D
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...b0&oe=5F1677C1
Dawno, dawno temu: (5D III) https://35photo.pro/photo_3199929/
Można ? ;)